İhvân-ı Safâ'ya göre din, toplumun huzur ve mutluluğu için zorunludur ve din duygusu insanın fıtratında mevcuttur.
🔸 Onlara göre bütün insanların bir tehlike veya musibet anında Allah'a sığınıp O'ndan yardım istemeleri bunun açık örneğidir.
🔸 Dinin ahlaki hedefini sürekli ön plana çıkaran İhvân-ı Safâ, peygamberlerin çabalarının hem din hem dünya işlerini düzeltmek olduğuna dikkat çekmişlerdir.
🔸 Peygamberlerin nihaî amaçlarının insanları kötülüklerden ve dünyaya gereğinden fazla bağlanmaktan kurtarıp ahiret mutluluğuna ulaştırmak olduğunu ifade etmişlerdir.
🔸 Peygamberlerin dinlerinin adı, sünnetleri, ibadet zamanları, yer ve biçimleri farklı da olsa hepsinin gayelerinin aynı olduğunu söylemişlerdir.
(x)🔍 Müslüman âlimlerin felsefesinden 'mutluluk'
METAFİZİK HAKKINDAKİ FİKİRLERİ
🔸 İhvân-ı Safâ, metafiziğin ilk aşamasının insanın önce kendini bilmesi ve tanıması ile gerçekleştiğini belirtmiştir.
🔸 Bu doğrultuda âlemi görünen ve görünmeyen olarak "zâhir" ve "bâtın" şeklinde ikiye ayırmış; görünenin görünmeyenin en belirgin delili olduğunu savunmuşlardır.
🔸 Topluluğa göre görünür âlemde önce insanın kavranması gerekir. İnsan, düşünen ve bilen bir varlık olarak önce kendini tanımalı, sonra evreni kavramaya yönelmelidir. Bütün bunlar ise onun Yaratıcı anlayışının temellerini oluşturacak ve doğru çıkarımda bulunmasını sağlayacaktır.
🔸 Cevherleri de cismanî ve ruhanî olarak iki grupta inceleyen İhvân-ı Safâ, duyu organları ile algılanabilenleri cismanî, zihinde tasavvur edilen akıl ve düşünme ile kavranabilenleri ise ruhanî olarak sınıflandırmıştır.
🔸 Gök cisimleri, doğal varlıklar ve bunlardan meydana gelenler cismanî, var oluşta Allah'ın aracısız yarattığı akıl, nefis gibi unsurlar ruhanî cevherlerdir.
🔸 Allah ise ne cismanî ne de ruhanî olarak nitelendirilir; zira o cismanî ve ruhanî tüm varlıkların sebebidir. Başlangıcı ve sonu yoktur, fâildir; dilediğini dilediği zaman yapan ve yaratandır.
🔸 İhvân-ı Safâ, cismanî âlemdeki oluş sırası ve düzenine de değinmiş; madenler, bitkiler, hayvanlar ve insandan ibaret dört varlık tabakası belirlemiştir. Bu, aynı zamanda varlıkların geliş sırasını da ifade etmektedir.
🔸 Bazı araştırmacılar tarafından Darwin'in evrimcilik anlayışının habercisi olarak görülse de İhvân-ı Safâ'nın vurgusu Darwinci anlamda bir evrim değil, türler arasındaki derecelenme ve yakınlıktır.