Aralık ayının tarihi olayları
Kışın artık iyice hissedilmeye başladığı Aralık ayı, dünya tarihinin yönünü etkileyen olayları da içinde barındırır. Muhtelif yılların Aralık aylarında; ABD II. Dünya Savaşı'nda katılmış, milli şairimiz Mehmet Akif vefat etmiş ve Düzce il olmuştur. Sizler için tarih boyunca Aralık ayında gerçekleşen önemli olayları derledik.
Giriş Tarihi: 02.12.2022
12:19
Güncelleme Tarihi: 02.12.2023
12:20
6 Aralık 1921 - Said Halim Paşa şehit edildi 🔷 Osmanlı son döneminin öne çıkan siyasi ve fikri karakterlerinden olan, düşünür Said Halim Paşa, 1864 - 1921 yılları arasında yaşadı. Kavalalı Mehmed Ali Paşa'nın torunlarından olması hasebiyle siyaset ile içli dışlı büyüyen Said Halim Paşa, güçlü gözlem gücüyle devrine dair önemli tespitler yaptı. 🔷 Sadrazam Said Halim Paşa, Roma'daki evinin önünde akşam saatlerinde Ermeni bir militan tarafından vurularak şehit edildi .
Said Halim Paşa ve klasik eseri: Buhranlarımız
7 Aralık 1941 – Japonya, ABD'nin Pasifik'teki Pearl Harbor saldırısı
🔷 Japonya'nın sürpriz saldırısının amacı, Büyük Okyanus'ta kuvvetle muhtemel olan bir Amerikan askerî müdahalesini önlemekti. Japonya'nın Çin'e saldırarak bölgede hakimiyet kurmasından rahatsız olan ABD, Büyük Okyanus'ta her senaryo için hazırlık yaptığı sırada Japon saldırısına uğradı.
🔷 Saldırı sonucu 12 Amerikan savaş gemisi ağır şekilde hasara uğramış, 188 savaş uçağı imha edilmiş ve 2.403 Amerikan askeri ölmüştür. Tarihe "Hawaii Deniz Savaşı" gibi isimlerle de geçen bu olay sonucunda, ABD II. Dünya Savaşı'na resmen katıldı. İkinci Dünya Savaşı'nın en önemli olayları⚔
7 Aralık 1999 – Düzce, 81. il oldu.
🔷 Batı Karadeniz bölgesinde yer alan Düzce, il olmadan önce Bolu'ya bağlı bir ilçeydi. 1999 yılına kadar ilçe olan şehir, 1999 Gölcük depremi ve 1999 Düzce depreminin ardından dönemin 57. Türkiye Hükümeti tarafından, TBMM'de alınan il statüsü verilme kararı ile il oldu. Düzce depremi büyük İstanbul depremi için erken uyarı mı?
13 Aralık 1974 – Yakup Kadri Karaosmanoğlu vefat etti
🔷 Türk yazar ve diplomat Yakup Kadri, yaşamı boyunca pek çok roman, öykü ve makale kaleme aldı. Yazılarında genel olarak Tanzimat sonrası Türk toplumunun değişimini anlattı. En çok okunan ve bilinen eserleri: Nur Baba, Kiralık Konak ve Yaban'dır.
🔷 Diplomat olarak yurt dışında çeşitli görevlerde bulunan yazar ayrıca Anadolu Ajansı'nın kurucularından oldu ve hayatının son yıllarında ajansın yönetim kurulu başkanlığını üstlendi . Yakup Kadri, Ankara'da tedavi görmekte olduğu Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde hayatını kaybetti. Cenazesi Yahya Efendi mezarlığına defnedildi. Kanuni'nin süt kardeşi Yahya Efendi ve Külliyesi
18 Aralık 1865 – ABD'de kölelik yasaklandı
🔷 1600'lü yıllardan itibaren Afrika'dan kaçırılarak Amerika'ya getirilen insanlar, zorla köle olarak tarlalarda ve ev işlerinde çalıştırıldı.
🔷 Köleliğin kaldırılmasını isteyen Abraham Lincoln 'ün 1860 yılında başkanlığa seçilmesi ile yeni bir süreç başladı. Köle sahipliğini sürdürmek isteyen 7 eyalet, Amerika Konfederal Devletleri'ni kurup 1861 yılında kuzeydeki birliğe saldırdı.
🔷 1865 yılına kadar devam eden savaş güney eyaletlerinin yenilmesi ile son bulurken, Konferal Devletler'in yıkılmasıyla birlikte ABD'de kölelik de resmen son buldu. ABD'de ırkçılıkla mücadelenin sembol isimleri