Aralık ayının tarihi olayları
Kışın artık iyice hissedilmeye başladığı Aralık ayı, dünya tarihinin yönünü etkileyen olayları da içinde barındırır. Muhtelif yılların Aralık aylarında; ABD II. Dünya Savaşı'nda katılmış, milli şairimiz Mehmet Akif vefat etmiş ve Düzce il olmuştur. Sizler için tarih boyunca Aralık ayında gerçekleşen önemli olayları derledik.
Giriş Tarihi: 02.12.2022
12:19
Güncelleme Tarihi: 02.12.2023
12:20
13 Aralık 1974 – Yakup Kadri Karaosmanoğlu vefat etti
🔷 Türk yazar ve diplomat Yakup Kadri, yaşamı boyunca pek çok roman, öykü ve makale kaleme aldı. Yazılarında genel olarak Tanzimat sonrası Türk toplumunun değişimini anlattı. En çok okunan ve bilinen eserleri: Nur Baba, Kiralık Konak ve Yaban'dır.
🔷 Diplomat olarak yurt dışında çeşitli görevlerde bulunan yazar ayrıca Anadolu Ajansı'nın kurucularından oldu ve hayatının son yıllarında ajansın yönetim kurulu başkanlığını üstlendi . Yakup Kadri, Ankara'da tedavi görmekte olduğu Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde hayatını kaybetti. Cenazesi Yahya Efendi mezarlığına defnedildi. Kanuni'nin süt kardeşi Yahya Efendi ve Külliyesi
18 Aralık 1865 – ABD'de kölelik yasaklandı
🔷 1600'lü yıllardan itibaren Afrika'dan kaçırılarak Amerika'ya getirilen insanlar, zorla köle olarak tarlalarda ve ev işlerinde çalıştırıldı.
🔷 Köleliğin kaldırılmasını isteyen Abraham Lincoln 'ün 1860 yılında başkanlığa seçilmesi ile yeni bir süreç başladı. Köle sahipliğini sürdürmek isteyen 7 eyalet, Amerika Konfederal Devletleri'ni kurup 1861 yılında kuzeydeki birliğe saldırdı.
🔷 1865 yılına kadar devam eden savaş güney eyaletlerinin yenilmesi ile son bulurken, Konferal Devletler'in yıkılmasıyla birlikte ABD'de kölelik de resmen son buldu. ABD'de ırkçılıkla mücadelenin sembol isimleri
23 Aralık 1876 – Osmanlı'nın ilk anayasası yürürlüğe girdi
🔷 Meşrutiyetin ilan edilmesini sağlayan Kanun-i Esasi, II. Abdülhamid döneminde, 1876 yılında çıkan ilk anayasadır. Kanui Esasi muhteva ve yapı itibariyle Avrupa anayasalarına benzetildi ve dönemine göre oldukça yenilikçi olduğu ifade edildi.
🔷 Bu değişiklik ile yönetim biçimi olan mutlak monarşi sınırlanıp ilk kez seçme ve seçilme hakkı halka tanındı. Kanun-i Esasi ile Meclis-i Mebusan ve Ayanlar Meclisi isimli iki meclis kuruldu. Abdülhamid'in hayatı hakkında 33 ilginç gerçek
25 Aralık 1921 – Gaziantep'in düşman işgalinden kurtuluşu
🔷 17 Aralık 1918 günü İngilizler Antep'i işgal etti. Bir yıl süren işgale Fransızların tepki göstermesi ve bölgede stratejik yerleri garanti altına alması üzerine İngiltere, Antep, Urfa ve Maraş'ı Fransızlara bıraktı.
🔷 Fransızların işgalinden sonra ise tarihe geçen Antep direnişi başladı. 11 ay süren savunma, açlık yüzünden sona erdi. Fransızlara karşı verilen mücadele boyunca 6.317 Antepli şehit oldu .
🔷 Olağanüstü savunma sonunda Türkiye Büyük Millet Meclisi 6 Şubat 1921 tarihli toplantısında Antep´e "Gazi " unvanını vermiştir.
🔷 15 Mart 1921 tarihinde Londra´da Türk Dışişleri Bakanı ve Fransız delegasyonu Antep, Adana ve çevrelerinin Türklere geri verilmesi hususunda mutabakat sağlamıştır. Ankara Antlaşması ile Fransız askeri Antep´ten ayrılmıştır. Milli Mücadele döneminde haberleşme nasıl sağlandı?
26 Aralık – Büyük Erzincan depremi
🔷 Büyüklüğü 7.2 olan depremde 32.962 kişi hayatını kaybederken 100 bine yakın kişi yaralandı. 52 saniye süren depremle birlikte Karadeniz kıyısındaki Fatsa'da tsunami yaşandı.
🔷 Birinci derece deprem bölgesinde bulunan Erzincan, tarihi belgelerden tespit edildiğine göre son bin yıl içerisinde 11 kez tümüyle yıkıldı. Tarihte İslam coğrafyalarında meydana gelen depremler