Aralık ayının tarihi olayları
Kışın artık iyice hissedilmeye başladığı Aralık ayı, dünya tarihinin yönünü etkileyen olayları da içinde barındırır. Muhtelif yılların Aralık aylarında; ABD II. Dünya Savaşı'nda katılmış, milli şairimiz Mehmet Akif vefat etmiş ve Düzce il olmuştur. Sizler için tarih boyunca Aralık ayında gerçekleşen önemli olayları derledik.
Giriş Tarihi: 02.12.2022
12:19
Güncelleme Tarihi: 02.12.2023
12:20
18 Aralık 1865 – ABD'de kölelik yasaklandı
🔷 1600'lü yıllardan itibaren Afrika'dan kaçırılarak Amerika'ya getirilen insanlar, zorla köle olarak tarlalarda ve ev işlerinde çalıştırıldı.
🔷 Köleliğin kaldırılmasını isteyen Abraham Lincoln 'ün 1860 yılında başkanlığa seçilmesi ile yeni bir süreç başladı. Köle sahipliğini sürdürmek isteyen 7 eyalet, Amerika Konfederal Devletleri'ni kurup 1861 yılında kuzeydeki birliğe saldırdı.
🔷 1865 yılına kadar devam eden savaş güney eyaletlerinin yenilmesi ile son bulurken, Konferal Devletler'in yıkılmasıyla birlikte ABD'de kölelik de resmen son buldu. ABD'de ırkçılıkla mücadelenin sembol isimleri
23 Aralık 1876 – Osmanlı'nın ilk anayasası yürürlüğe girdi
🔷 Meşrutiyetin ilan edilmesini sağlayan Kanun-i Esasi, II. Abdülhamid döneminde, 1876 yılında çıkan ilk anayasadır. Kanui Esasi muhteva ve yapı itibariyle Avrupa anayasalarına benzetildi ve dönemine göre oldukça yenilikçi olduğu ifade edildi.
🔷 Bu değişiklik ile yönetim biçimi olan mutlak monarşi sınırlanıp ilk kez seçme ve seçilme hakkı halka tanındı. Kanun-i Esasi ile Meclis-i Mebusan ve Ayanlar Meclisi isimli iki meclis kuruldu. Abdülhamid'in hayatı hakkında 33 ilginç gerçek
25 Aralık 1921 – Gaziantep'in düşman işgalinden kurtuluşu
🔷 17 Aralık 1918 günü İngilizler Antep'i işgal etti. Bir yıl süren işgale Fransızların tepki göstermesi ve bölgede stratejik yerleri garanti altına alması üzerine İngiltere, Antep, Urfa ve Maraş'ı Fransızlara bıraktı.
🔷 Fransızların işgalinden sonra ise tarihe geçen Antep direnişi başladı. 11 ay süren savunma, açlık yüzünden sona erdi. Fransızlara karşı verilen mücadele boyunca 6.317 Antepli şehit oldu .
🔷 Olağanüstü savunma sonunda Türkiye Büyük Millet Meclisi 6 Şubat 1921 tarihli toplantısında Antep´e "Gazi " unvanını vermiştir.
🔷 15 Mart 1921 tarihinde Londra´da Türk Dışişleri Bakanı ve Fransız delegasyonu Antep, Adana ve çevrelerinin Türklere geri verilmesi hususunda mutabakat sağlamıştır. Ankara Antlaşması ile Fransız askeri Antep´ten ayrılmıştır. Milli Mücadele döneminde haberleşme nasıl sağlandı?
26 Aralık – Büyük Erzincan depremi
🔷 Büyüklüğü 7.2 olan depremde 32.962 kişi hayatını kaybederken 100 bine yakın kişi yaralandı. 52 saniye süren depremle birlikte Karadeniz kıyısındaki Fatsa'da tsunami yaşandı.
🔷 Birinci derece deprem bölgesinde bulunan Erzincan, tarihi belgelerden tespit edildiğine göre son bin yıl içerisinde 11 kez tümüyle yıkıldı. Tarihte İslam coğrafyalarında meydana gelen depremler
26 Aralık 1997 – Cahit Arf vefat etti
🔷 Türk bilim dünyasının dünyaca ünlü ismi Cahit Arf, bilim dünyasına katkı sağlamış çok iyi bir matematikçiydi. Arf, "Cebir " konusundaki çalışmalarıyla dünyaca ün kazanan bir bilim insanıydı.
🔷 Cisimlerin kuadratik formlarının sınıflandırılmasında ortaya çıkan değişmezlere ilişkin "Arf değişmezi" ve "Arf halkaları" gibi literatürde adıyla anılan çalışmaların yanı sıra "Hasse - Arf Teoremi" adı ile anılan teoremi matematik bilimine kazandırmıştır. Cahit Arf ayrıca ''Arf Sabiti'' ve ''Arf Kapanışları'' gibi terimleri buldu.
🔸 10 TL banknot paranın üzerinde kendisinin ismi ve fotoğrafı bulunur.