Arama

Ayasofya külliyesinde neler bulunuyordu?

Ayasofya Camii, Osmanlı için fethin en önemli sembolüydü. Asırlar boyu dimdik ayakta kaldı ve ihtişamını nesilden nesile aktardı. Fatih Sultan Mehmed'in ilk namazı kılmasının ardından Ayasofya Camii, Fatih hayratının ilk eseri olarak vakfedildi. Daha sonra caminin hemen yanına bir medrese yaptırıldı ve dönemin en ünlü bilginleri burada istihdam edildi. Ayasofya Camii, yüzyıllar boyunca pek çok ek ile bir külliye haline geldi ve halka hizmetin önemli merkezlerinden biri oldu. Peki, Ayasofya Camii'nin külliyesinde neler bulunuyordu?

  • 10
  • 13

AYASOFYA MUVAKKİTHANESİ

🔹 Ayasofya Camii etrafında külliye parçalarından biri olarak saatlerin muhafazası için yapılmıştır. Ayasofya'da namaz vakitlerinin düzenli şekilde tespit edilebilmesi için yapılan muvakkithane, Sultan Abdülmecid zamanında, Ayasofya'nın Fossati kardeşler tarafından 1846-1849 yıllarındaki büyük tamiri bittikten birkaç yıl sonra inşa edilmiştir. Ayasofya Camii'nin daha eskiden de bir muvakkithanesi olup olmadığı bilinmemektedir.

  • 11
  • 13

AYASOFYA SEBİLLERİ

🔹 Ayasofya'ya komşu olan ve onun cami olarak vakfedilmesinden çok sonra yapılmış iki sebil binası vardır. Bunlardan birincisi caminin dış avlu duvarının güneybatı köşesinde bulunur.

🔹 Hangi tarihte ve kimin tarafından vakfedildiğine dair bir kayıt yoktur. Uzun zaman buranın sebilciliğinde bulunan İsmail Hakkı'nın vakıfnamesinden, Sultan İbrahim (1640-1648) tarafından yaptırıldığı ifade edilse de bu vakfiye yayımlanmadığı için doğruluk derecesi bilinmemektedir.

🔹 Ayasofya'daki ikinci sebil avlunun içinde, güney tarafındaki yan girişin başındadır. Kimin tarafından yaptırıldığı bilinmeyen, mimari üslûbundan dolayı 18. yüzyıla tarihlenen bir eserdir.

  • 12
  • 13

AYASOFYA SIBYAN MEKTEBİ

🔹 Sultan I. Mahmud tarafından inşa ettirilen şadırvan, kütüphane ve aşhane-imaret ile birlikte 1742 yılına doğru yaptırılmıştır. Üzerinde kesin inşa tarihini bildiren bir kitabe yoktur.

🔹 Ayasofya Sıbyan Mektebi caminin müzeye çevrilmesinden sonra bir süre büro olarak kullanılmış, sonraları da lojman haline getirilerek Ayasofya Müzesi müdürüne tahsis edilmiştir.

🔹 Şimdi alt katı kütüphanedir. Ayasofya Sıbyan Mektebi, İstanbul'daki bu çeşit eserler arasında klasik devirden sonra yapılanların en güzellerinden biridir.

  • 13
  • 13

AYASOFYA ŞADIRVANI

🔹 Sultan I. Mahmud tarafından bu camide girişilen bazı tamir ve ek binalar inşaatı sırasında 1740 yılında yaptırılmıştır. Bütünüyle mermerden olan revak kemerlerinin üst dış yüzünde, altın yaldızla kabartma olarak Baltacızâde Mustafa Paşa'nın celî sülüs hattıyla yazdığı bir kuşak yazısı vardır.

🔹 Burada İmam Bûsîrî'nin Peygamberimiz (SAV) hakkında Arapça olarak kaleme aldığı "Kasîde-i Bürde"den 16 beyit yer alır. Ayasofya Şadırvanı, başlı başına bir sanat âbidesi olarak Osmanlı devri Türk sanatında en büyük ve en ihtişamlı tek şadırvan örneğidir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN