Arama

Ayrılık Çeşmesi’nin bilinmeyen hikayesi

Üsküdar, hac ve kervan yolunu şenlendiren hayır yapılarıyla dolu bir ilçe olarak bilinirdi. Surre-i hümayun törenlerinin, hacca uğurlama ve karşılamaların yapıldığı, doğudan gelen ticaret kervanlarının mal indirip bindirirken konakladıkları Üsküdar'da çok sayıda hanın yanı sıra çeşmeler de mevcuttu. Tarihte bir nevi veda çeşmesi olarak anılan Ayrılık Çeşmesi de bunlardan biriydi.

Fatih döneminden sonra doğu yönüne sefer düzenleyen Osmanlı padişahlarının son sefer hazırlıklarının tamamlandığı ve yola koyulmak için toplandığı yerin çeşmenin de içinde bulunduğu eski İbrahimağa Çayırı olduğu bilinir. Ayrıca Mekke'ye gitmek üzere yola çıkan Hacı kafileleri ve Surre Alayları'nın da burada toplaşıp uğurlandığı bilinir.

  • 9
  • 10
Ayrılık Çeşmesi mezarlığı
Ayrılık Çeşmesi mezarlığı

Ayrılık Çeşmesi bulunduğu sokağa ve semte de adını verir. Ayrılıkçeşme semtinde Marmaray projesi ve Kadıköy-Kartal Metrosu dâhilinde Ayrılıkçeşme tren ve metro istasyonları inşa edilmiştir. Ayrılık Çeşme Arap Mezarlığı da adını Ayrılık Çeşmesi'nden alır.

Cennet meyveleri mezar taşı motiflerine nasıl yansıdı?

  • 10
  • 10

Kadıköy'de Rasimpaşa mahallesindedir. Kadıköy'den Acıbadem'e giden yoldan başlamakta ve tren hattına paralel olarak Ayrılık Çeşmesi ve Namazgâhı yanında İbrahimağa ve Koşuyolu dönemecinde sona ermektedir. Üsküdar'dan başlayarak Kadıköy üzerinden Kızıltoprak'a kadar uzanan Büyük Karacaahmet Mezarlığı'nın bir bakıma son önemli ucudur. Ayrılık Çeşmesi Mezarlığı'nda genellikle saraya mensup kişilerin kabirleri bulunmaktadır.

Anadolu'da kabri bulunan sahabeler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN