Barış Manço'nun şarkılarının zengin yönü
Barış Manço birbirinden güzel, anlamlı eserleri ile milletimizin gönlünde taht kuran müstesna bir isimdi. Müzisyen kimliğinin yanında büyük bir gezgin olan usta isim, yaşadığı devirde "dünyada en fazla ülkeyi dolaşan Türk vatandaşı" unvanına sahipti. Şarkılarında Anadolu kültüründen beslenen ve toplumsal mesajlar veren Manço, geniş kitlelere hitap etti.
Giriş Tarihi: 02.01.2023
16:31
Güncelleme Tarihi: 02.01.2023
17:11
Uçsuz bucaksız bir yolda Yürüyorum tek başıma Herkes hakkını helal etsin Kalmasın tek bir lokma
Bu yolda ölmek var Belki de dönmemek Ömür bitse bile Yol bitmeyecek
◾ Yalnızlık yirmi birinci yüzyılda öne çıkmış olsa da bir önceki asırda toplumsal bir değişim olarak ortaya çıktı. Manço şarkıda, geçen ifadelerle hem ahiret hayatına vurgu yapmış hem de dinleyicisine helallik kavramını hatırlatmıştır.
Müzik hakkında bilinmesi gereken 20 terim
Unutma ki dünya fani Veren Allah alır canı
◾ İnsan hayatının önemli çapta değiştiği dönem yirminci asır dır. Manço müzik yaşamı boyunca değerlerin ne denli değiştiğine şahit olmuş bir halk ozanı dır. Bu şarkısında "unutma " diyerek modern insana ikazda bulunan Manço, Allah'ın (CC) varlığını geniş kitlelere hatırlatır.
Güzel sevmeyene adam denir mi? Selam almayana yiğit denir mi? Altı üstü beş metrelik bez için, boşa geçmiş ömre yaşam denir mi?
◾ Sarı Çizmeli Mehmet Ağa üzerinden isimsiz kahramanlarımıza gönderme yapan Barış Manço şarkıda, her faninin öleceğini, her yeninin eskiyeceğini ve kefene önemli atıflar yapar.
Bugün bayram Çabuk olun çocuklar Annemiz bugün bizi bekler Bayramlarda hüzünlenir melekler Gönül alır bu güzel çiçekler
◾ Bu şarkıda toplumumuzun ayrılmaz kavramı "bayram" imgesine vurgu yapan Manço, çocuklar üzerinden dini ve kültürel değerlerimizi hatırlatıcı bir misyon üstlenir.
Tuz ekmek hakkı bilene Sofra kurmasan da olur Ilık bir tas çorba yeter Rızkım buymuş der içerim
Kadir kıymet anlayana Sandık açmasan da olur Kırk yamalı hırka yeter İdris biçmiş der giyerim
◾ Barış Manço şarkıları, Anadolu kültürünün modern çağa uyarlanmış halleri gibidir. Burada "tuz ekmek hakkı" ile kültüre "İdris biçmiş" sözü ile de terzilerin piri Hz. İdris'e (AS) gönderme yapılır. Şarkıda bitmez tükenmez hazine kanaate gönderme vardır.