Batı Sahra'da bir çöl hareketi: Yeşil Yürüyüş
Kırk sekiz yıl önce 350 binden fazla Faslı, Batı Sahra'nın içine doğru yürüyüşe geçti. "Yeşil Yürüyüş" olarak adlandırılan bu çöl hareketi, en uzun ömürlü Arap mücadelesiydi. Faslıları ve İspanyolları karşı karşıya getiren bu mücadele Uluslararası Adalet Divanı'nı harekete geçirdi. Peki, savaşsız bağımsızlık getiren "Yeşil Yürüyüş" emri nasıl verildi?
Giriş Tarihi: 15.12.2022
17:03
Güncelleme Tarihi: 15.12.2023
08:53
Sesli dinlemek için tıklayınız.
Gazeteci Muhammed Seddik Maaninou'nun gözünden Yeşil Yürüyüş:
◾ Bu kitlesel yürüyüşe katılanların arasında Muhammed Seddik Maaninou da vardı. O zamanlar 30 yaşında bir gazeteciydi. Yeşil Yürüyüş'e dair haberleri rapor ediyordu . Kendisi ve kameramanı sınıra ulaşan ilk aracın içindeydi . Sınıra vardığında halkın dayanışması karşısında göz yaşlarına hakim olamadı. İspanyol birlikleriyle aralarında sadece 500 metre kaldı. Ama her iki taraf da herhangi bir hamle yapmadı.
◾ Faslı yürüyüşçüler, çadırlarına çekilip geleneksel halk şarkılarını dinlemeye başlamışlar. Ateşlerinin başında yemek yiyip dans eden, hâlinden memnun görünen Faslıları gören İspanyol askerlerinin ne düşündüğünü merak ediyordu.
◾ Verdiği röportajda yüzlerce haber yaptığını ama Yeşil Yürüyüş'e dair yaptığı haberlerin en iyi haberler olduğunu dile getirir. Alları kuşanmış devasa insan selini gördüğünü söyler.
◾ Onu anlatımıyla Batı Sahra, İspanya kolonisiydi. Ancak 1975'e gelindiğinde bölgenin sömürgeleştirilmiş olması bir anlam ifade etmiyordu. Bu hareket, Yeşil Yürüyüş olarak adlandırılmıştı. Çünkü yeşil, İslam'ı temsil ediyordu.
◾ Kralın talimatıyla Faslılar geri çekildi. 11 Kasım'da Fas ile İspanya arasında müzakereler başladı. Ardından İspanya geri çekildi. Fas, Batı Sahra'yı geri almış oldu.