Arama

Battal Gazi nasıl şehit oldu? Battal Gazi destanı nedir?

Emevilerin Bizans'a karşı yürüttüğü mücadelelerde rol alan Battal Gazi, korkusuz bir cengaver olarak tarih sahnesindeki yerini aldı. Battal Gazi ele geçirmek istediği şehirleri bazen kılıç kuvvetiyle, bazen zekasıyla kazandı. Türkler arasında gazi-veli mertebesinde görülüp adına Battalname adlı bir destan yazıldı. Peki, Türk insanının kalbinde müstesna bir yeri olan efsanelere ve filmlere işlenen Battal Gazi gerçekte kimdir? Battal Gazi nasıl şehit olmuştur?

  • 10
  • 25

Battal Gazi'nin kahraman bir evliya olarak günümüzde hâlâ halk tarafından saygı gördüğü ve başta Seyitgazi'deki ve eski Malatya'da Aspuzu Bağları içindeki türbesi olmak üzere ona nisbet edilen diğer türbelerin büyük bir saygıyla ziyaret edildiği bilinir. Adına hâlâ romanlar yazılır, sinema filmleri çekilir.

  • 11
  • 25
Destanın karakteri Aşkar
Destanın karakteri Aşkar

Battal Gazi Destanı'nda Battal kadar dikkat çeken karakterlerden biri de Battal Gazi'nin atı Aşkar'dır. Aşkar, gökten inmiş hatta Kâbe toprağından yaratılmıştır. At, Türkler'de çok büyük önemi bulunan bir canlıdır. Efsane ve masallarda sahipleriyle birlikte silkinip daz (kel) bir ata dönüşen atlar bulunur. Böylece bir anda güçleri artar. Konuşabilen, uçabilen atlar vardır masallarda. Köroğlu'nun kıratı vardır ve sudan çıkıp gelmiştir. Battal Gazinin atının adı Aşkar'dır.

  • 12
  • 25

Kırk gün güneş görmeyen bir ahırda ıslah edilmiştir. Manas destanında 200 kadar at adı yer alır. Burada yalnızca Türk destanları içinde en çok tanınan birkaç atın adına verilecektir. En bilinen ve dikkat çekici atlar şunlardır:

Şubar: Alpamış Han'ın atıdır.
Akkula: Manas Han'ın atıdır.
Burul: Koblandı Han'ın atının adıdır.
Çalkuyruk: Töştük Han'ın atıdır.
Akbut: Ural Han'ın atının adıdır.

  • 13
  • 25
Seyyid Battal Gazi Külliyesi ve Türbesi (Seyitgazi)
Seyyid Battal Gazi Külliyesi ve Türbesi Seyitgazi

Günümüzdeki külliye, türbe etrafında şekillenir. Osmanlılar, türbe ve camiye medrese, imarethane, tekke ve dergâh ekledi. Fatih Sultan Mehmet'ten itibaren II. Beyazıt ve Sultan I. Selim tarafından tamir edilen yapılar eklentilerle zenginleştirildi. Kanuni Sultan Süleyman, İran'a yaptığı seferler sırasında Seyitgazi'yi ziyaret ederek, külliyeye bazı ilaveler yaptırdı. Irak Seferi'ne giderken ordusu Seyitgazi'de konakladı ve Matrakçı Nasuh'a Seyitgazi minyatürü yaptırdı. IV. Murat ise Revan Seferi sırasında buraya bir kervansaray yaptırdı.

  • 14
  • 25

Külliye, Üçler tepesinin yamacında ve kayalık bir alanda inşa edildi. Battal Gazi bu mevkide şehid düştü, Selçuklu Sultanı I. Gıyâseddin Keyhusrev'in eşi Ümmühan Hatun buraya onun için 13. yüzyılın başlarında bir türbe, cami ve medrese yaptırdı, kendisi daha sonra bu medresenin eyvanı durumundaki türbesine gömüldü.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN