Battal Gazi nasıl şehit oldu? Battal Gazi destanı nedir?
Emevilerin Bizans'a karşı yürüttüğü mücadelelerde rol alan Battal Gazi, korkusuz bir cengaver olarak tarih sahnesindeki yerini aldı. Battal Gazi ele geçirmek istediği şehirleri bazen kılıç kuvvetiyle, bazen zekasıyla kazandı. Türkler arasında gazi-veli mertebesinde görülüp adına Battalname adlı bir destan yazıldı. Peki, Türk insanının kalbinde müstesna bir yeri olan efsanelere ve filmlere işlenen Battal Gazi gerçekte kimdir? Battal Gazi nasıl şehit olmuştur?
Giriş Tarihi: 24.09.2019
14:03
Güncelleme Tarihi: 24.09.2019
15:22
Battal Gazi'nin Türkler arasında bu kadar çok sevilip bir alperen hüviyetiyle yüceltilmesinde, şehit düştüğü yerde eski bir Bizans manastırının yanında bulunan mezarının I. Alâeddin Keykubad'ın annesi tarafından bir rüya sonucu keşfedildiğini nakleden rivayetin önemli bir katkısı vardır. Nitekim I. Gıyaseddin Keyhusrev, hanımının arzusu ile buraya derhal bir türbe ve bir de mescit yaptırmıştır. Böylece ileride Osmanlılar devrinde büyük bir külliye haline gelecek olan binaların (Seyyid Battal Gazi Külliyesi) ilkinin temeli atılmıştır. Burası Anadolu Selçukluları devrinden itibaren kısa zamanda bir ziyaretgâh haline gelerek bir yerleşme merkezi olmuş ve bugünkü Seyitgazi kasabası kurulmuştur.
Battal Gazi Anadolu insanını gerek kahramanlığı gerekse evliya hüviyetiyle o derece etkiledi ki Anadolu'nun hemen her tarafında kalabalık kitleler halinde görülmeye başlayan Kalenderî dervişleri onu kendilerine pîr kabul etmekte tereddüt göstermediler. Battal Gazi Sünnî halk şairleri tarafından da 15. yüzyıldan beri hem gazilik ve kahramanlık hem de evliyalık yönleri vurgulanarak methedilegelmiştir. Bugün de ona methiyeler yazan şairler vardır. Battal Gazi, asıl erken devirlerden itibaren Osmanlı gazileri arasında da büyük bir saygıya mazhar olmuştur.
Battal Gazi'nin kahraman bir evliya olarak günümüzde hâlâ halk tarafından saygı gördüğü ve başta Seyitgazi'deki ve eski Malatya'da Aspuzu Bağları içindeki türbesi olmak üzere ona nisbet edilen diğer türbelerin büyük bir saygıyla ziyaret edildiği bilinir. Adına hâlâ romanlar yazılır, sinema filmleri çekilir.
Battal Gazi Destanı'nda Battal kadar dikkat çeken karakterlerden biri de Battal Gazi'nin atı Aşkar'dır. Aşkar, gökten inmiş hatta Kâbe toprağından yaratılmıştır. At, Türkler'de çok büyük önemi bulunan bir canlıdır. Efsane ve masallarda sahipleriyle birlikte silkinip daz (kel) bir ata dönüşen atlar bulunur. Böylece bir anda güçleri artar. Konuşabilen, uçabilen atlar vardır masallarda. Köroğlu'nun kıratı vardır ve sudan çıkıp gelmiştir. Battal Gazinin atının adı Aşkar'dır .
Kırk gün güneş görmeyen bir ahırda ıslah edilmiştir. Manas destanında 200 kadar at adı yer alır. Burada yalnızca Türk destanları içinde en çok tanınan birkaç atın adına verilecektir. En bilinen ve dikkat çekici atlar şunlardır:
Şubar : Alpamış Han'ın atıdır. Akkula : Manas Han'ın atıdır. Burul : Koblandı Han'ın atının adıdır. Çalkuyruk : Töştük Han'ın atıdır. Akbut : Ural Han'ın atının adıdır.