Geçmişin gölgesinde: Ayşe Hümeyra Ökten'in hatıraları
Cumhuriyet döneminin başında doğan Ayşe Hümeyra Ökten, İmam Hatip Okulları'nın kurucusu efsane ismi Celaleddin Ökten'in kızı idi. Doksan beş senelik hayatını Hicaz - İstanbul hattı arasında geçiren Ökten, yaşamı boyunca ilim ve insanlığa hizmet arasında mekik dokudu. Uzun ve bereketli yaşantısı Medine'de son bulan Ayşe Hümeyra hanımın hatıraları, pek çok önemli isme, sosyal yaşantıya ve Hicaz'a ışık tutuyor.
Giriş Tarihi: 14.05.2022
11:28
Güncelleme Tarihi: 14.05.2022
17:42
"O yıllarda ezan Türkçe okunuyordu. Menderes 14 Mayıs 1950'de iktidara geldi. Haziran'da Ramazan başladı ve Arapça ezan yasağı kalktı. İlk teravihi kılmak için Süleymaniye Camii'ne gittik. Caminin içi ve bahçesinin yarısı beyaz papatyalar gibi kadın cemaatle doluydu."
Ayşe Hümeyra Ökten
"Gazete birçok eve girmezdi. Mahallede sadece bizim evde vardı. O yüzden büyüklerden ne öğrenilirse o bilinirdi. O zamanki en önemli sıkıntıyı ilim adamları yaşadı. Ben onlara çok acırım. Birden Arapça, din dersleri ortadan kalktı. O ihtiyar dedeler, nineler bir kenara atıldı. Bir gece içinde sıfır oldular."
Ayşe Hümeyra Ökten
Şükretmenin en kapsamlı ifadesi: Namaz
"Camilere, imamı ölünce yeni imam tayin edilmediğinden kapanırdı."
Ayşe Hümeyra Ökten
"Babam bir keresinde Beyazıt meydanında Şemsettin Günaltay'a rastlamış. 1940'lı senelerdi. O sıralar mebustu, babamın medreseden de ahbabıymış. Babama "Hoca gel mason ol, seni üniversiteye alalım, liselerde, orta mekteplerde sürünme. Şimdi üniversitede Arapça dersi var ama müsteşrikler okutuyor" demiş. Babam mason olmayacağı için reddetmiş."
Ayşe Hümeyra Ökten
Dünyanın merkezi hicaz
"Evet, çok üzücü bir hadise, Ayasofya'yı camilikten çıkardılar. 1935'lerdeydi. Ben hadiseyi bizzat görmedim ama anlatıyorlardı. Sabah namazı için cemaat gelmiş, imam efendi "Son sabah namazını kılıyoruz, bundan sonra cami müze olacak" demiş. Bütün cemaat ağlamış."
Ayşe Hümeyra Ökten