Bir insanlık dramı: Holokost
Holokost, Avrupa tarihinin en kara sayfalarından birini oluşturan ve Nazi Almanya'sının II. Dünya Savaşı öncesinde ve sırasında sistemli bir şekilde gerçekleştirdiği soykırıma verilen ad olarak bilinir. Adolf Hitler'in liderliğindeki Nazi Almanyası döneminde, Heinrich Himmler tarafından komuta edilen SS güçleri tarafından işgal edilen bölgelerde yaklaşık 6 milyon insanın sistematik bir şekilde öldürüldüğü bu soykırım, insanlığın unutmak istemediği bir trajedi olarak hafızalarda yaşamaya devam ediyor.
Giriş Tarihi: 25.09.2023
11:24
Holokost'un fikir babaları kimlerdir?
🔸 Adolf Hitler , Avrupa'daki Yahudilere yönelik soykırım fikrini başlatan, onaylayan ve destekleyen bir liderdi. Ancak, bu korkunç planı yalnızca kendi başına uygulamamış tır. Hitler, "Nihaî Çözüm " adı verilen bu soykırımın kesin bir planını oluşturmamıştır. Toplu katliamların doğrudan koordinasyonunu, planlamasını ve uygulanmasını gerçekleştiren kişiler arasında ise diğer Nazi liderleri bulunmaktadır. Bu liderler arasında Hermann Göring, Heinrich Himmler, Reinhard Heydrich ve Adolf Eichmann öne çıkmaktadır.
🔸 Alman bürokrasisinin her kolunun soykırımın lojistiği ne yardım ettiği ve bir Soykırım Devleti 'ne dönüşmüş olduğu gerçeği açıkça ortadaydı.
🔸 Naziler, iktidara geldiklerinde hemen toplu katliamlara başlamadılar, ancak Yahudilere yönelik hedeflemeye ve Alman toplumundan soyutlamaya başladılar. Bu süreçte Nazi Almanyası rejimi tarafından yürürlüğe konan ayrımcı yasalar ve şiddet olayları da yaşandı.
Soykırımın en büyük tanıklarından biri: Auschwitz-Birkenau Kampı
🔸 Auschwitz-Birkenau, Polonya'nın Oświęcim kasabasında bulunan ve II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası tarafından kurulan bir toplama ve imha kampıdır. Auschwitz-Birkenau, Nazi rejimi tarafından milyonlarca insanın soykırımının gerçekleştirildiği bir yer olarak tarihe geçmiştir.
🔸 Auschwitz toplama kampı, 1940 yılında inşa edildi. Auschwitz-Birkenau kampı, 1941'den itibaren Yahudi soykırımının merkezi haline geldi. Auschwitz dışında, Majdanek, Bełżec, Chelmno, Sobibór, Jasenovac ve Treblinka gibi yerlerde de gaz odaları kullanılmıştır.
DÜNYA TARİHİNİN EN İLGİNÇ SAVAŞI
🔸 Holokost'un öne çıkan özelliklerinden biri, gaz odalarının kullanıldığı ve insanların sistematik olarak öldürüldüğü kampların varlığıdır. Bu tür kamplar tarihte eşi benzeri görülmemiş bir dehşeti temsil eder. Daha önce böylesi kitlesel öldürmeler için tasarlanmış yerler bulunmamıştır.
🔸 Binlerce insanın açlık, işkence, tıbbi deneyler ve insanlık dışı muamelelere tabi tutuldu. Ancak bu kampın en korkunç özelliği, milyonlarca insanın burada gaz odalarında öldürülmesiydi. Bu, Nazi Almanyası'nın "Nihai Çözüm " adını verdiği planın vahşi bir parçasıydı ve bu plan çerçevesinde Avrupa'daki Yahudi nüfusunun büyük bir kısmı bu kamp sistemleri aracılığıyla öldürüldü.
🔸 Auschwitz Kampı , II. Dünya Savaşı'nın sonunda müttefik kuvvetler tarafından kurtarıldı , ancak geride bıraktığı dehşeti ve soykırımın korkunç boyutlarını ortaya çıkardı. Bugün, Auschwitz-Birkenau, Nazi soykırımının anısını yaşatmak ve insanlığa bu karanlık tarihi hatırlatmak amacıyla bir müze olarak kullanılmaktadır.
🔸 Bu kampta toplam 1,3 milyon insan ın yerleştirildiği tahmin edilmektedir. Bunların yaklaşık 1,1 milyonu Yahudi olup, bu insanlar ya doğrudan gaz odalarına gönderilerek öldürülmüştür. Kalan 200,000 kişi, hastalık, kötü muamele ve insanlık dışı tıbbi deneyler nedeniyle hayatlarını kaybetmiştir. Ayrıca, gaz odalarına gitmeden önce saç kesme, ceset toplama ve yakma gibi dehşet verici görevleri kendilerine yaptırılmıştır.
Nazilerin hedefinde neden Yahudiler vardı?
🔸 Naziler, Almanya'daki toplumsal, ekonomik, siyasi ve kültürel sorunların sebebi olarak Yahudileri görmüşlerdir. Özellikle, Almanya'nın I. Dünya Savaşı'nda (1914-1918) yenilgisini Yahudilere bağlama eğilimindeydiler. Bu iddiaları bazı Almanlar tarafından kabul görmüştür.
🔸 I. Dünya Savaşı'nın kaybedilmesi sonucunda artan öfke ve ardışık ekonomik ve siyasi krizler, Alman toplumunda Yahudi karşıtlığının daha da artmasına yol açmıştır. Weimar Cumhuriyeti (1918-1933) dönemindeki istikrarsızlık, komünizm korkusu ve Büyük Buhran 'ın neden olduğu ekonomik krizler, Almanların Nazilerin Yahudi karşıtlığı gibi fikirlerine daha fazla eğilim göstermelerine neden olmuştur.