Arama

Boğaziçi'nde 'hanım sultanlara' ait 5 tarihi yalı

Bir binanın "yalı" olarak tanımlanması için, "penceresinden elinizi uzattığınızda parmak uçlarınızın suya değmesi gerekir". İstanbul'un boğazına yakıştırılmış incileri gibi duran yalılar, geçmişinde nice hikayeleri saklayarak günümüze ulaştı. Boğaziçi'nde 366'ü bulan tarihi yalılar öyle zaman geldi ki kömür deposu oldu, tütün deposu oldu, marangozhane oldu... Kimiyse yandı, hem de defalarca... Kiminin son sahipleri, nazenin yapının asırlık geçmişini hiçe saydı. İstanbul Boğazı'nın süsü, nazenin yalılar, onca kaza, felaket ve yanlış uygulamaya rağmen halen ayakta kalmaya devam ediyor. İşte sizler için Boğaziçi'nde 'hanım sultanlara' ait 5 tarihi yalıyı derledik.

  • 9
  • 11
OSMANLI DEVLETİ'NİN SON MECLİS OTURUMLARINA ŞAHİTLİK ETTİ
OSMANLI DEVLETİ’NİN SON MECLİS OTURUMLARINA ŞAHİTLİK ETTİ

Çırağan Sarayı'nın 1910 yılında yanmasından sonra, Nazima Sultan'ın varislerinden 5.000 liraya satın alınan yalı "Meclis-i Mebusan" haline getirildi ve burada Osmanlı Devleti'nin son meclis oturumlarına şahitlik etti. Yalı, 1953 yılından sonra Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi olarak kullanılmaya başlandı.

  • 10
  • 11
HATİCE SULTAN YALISI
HATİCE SULTAN YALISI

Günümüze kadar sağlam olarak gelebilen tek hanım sultan yalısı olan Hatice Sultan Yalısı, ilk sahibi Ali Saib Paşa'nın vefatı üzerine, Sultan II. Abdülhamid tarafından satın alındı ve V. Murad'ın en büyük kızı Hatice Sultan'a düğün hediyesi olarak verildi. Hanedanın sürgüne gönderilmesinden sonra sırasıyla yetimhane, ilkokul ve spor kulübü olarak kullanıldı.

Boğaz Köprüsü'nün ayakları çakılırken Hatice Sultan Yalısı'nın temelleri büyük zarar gördü ve yalı, denize doğru kaymaya başladı. Hatta yalının ikiye bölünmek üzere olduğu ve kuzey yarısının denize yöneldiği fark edilince, dört köşesine beton istidatlar yapılarak yalı yıkılmaktan ve yok olmaktan kurtarıldı.

  • 11
  • 11
SARAYDAN SÜRGÜNE GİDEN BİR ÖMÜR
SARAYDAN SÜRGÜNE GİDEN BİR ÖMÜR

2009 yılından beri yalıda restorasyon çalışmaları yapıldı, 2014 yılından itibaren 25 yıllığına butik otel olarak hizmete girdi.

V. Murad'ın en büyük kızı Hatice Sultan'ın zorlu bir yaşam geçirdi. Hanedan yurt dışına sürülünce Beyrut'a gitti. Burada 1938 senesinde açlık ve yokluk içinde vefat etti. Hayatı "Saraydan Sürgüne" isimli kitapta detaylı olarak anlatılır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN