Arama

Çernobil felaketinin sorumlusu CIA miydi?

Çernobil reaktör kazası, 20. yüzyılın en büyük nükleer kazasıdır. Facianın üzerinden 33 yıl geçti. Ama hafızalara ve bedenlere kazanın izleri hala silinebilmiş değil. Peki, insanlık tarihinin en büyük felaketlerinden biri olan Çernobil patlaması nasıl yaşandı? Sizler için, Çernobil faciası hakkında merak edilenleri ve bilinmeyenleri derledik.

  • 9
  • 18
RAKAMLARLA ÇERNOBİL FELAKETİ
RAKAMLARLA ÇERNOBİL FELAKETİ

Çernobil, dünyanın şimdiye kadar yaşadığı en büyük nükleer kazadır. Etkileri Türkiye'de hissedilmişti.

Kazanın ardından 'likidator' olarak adlandırılan 600 bin zorunlu gönüllü (nükleer tesis ve itfaiye görevlilerinden sonra zorunlu olarak görev yapması istenen kişiler) felaketin etkilerini en aza indirmek görev aldı.

  • 10
  • 18

Kaza sırasında tesiste görev yapan 134 kişi radyoaktif sızıntıdan yüksek derecede etkilendi ve bu tesis çalışanlarında kalıcı radyoaktif hastalıkları yol açtı.

Bu kişilerden 28'i kazadan bir süre sonra hayatını kaybetti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yaklaşık 2 bin 200 çalışanın radyoaktif sızıntının zararları yüzünden zamanından erken öleceğini tahmin ediyor.

  • 11
  • 18

Kazanın meydana geldiği çevrede yaşayan 116 bin kişi 1986 yılının devamında yaşadıkları bölgelerden tahliye edildi. Rusya, Ukrayna ve Belarus'ta 1990 yılından beri tiroid bezi kanseri teşhisi konan vakaların sayısı 6 bini aşmış durumda.

Bu, istatiksel olarak beklentilerin üzerindedir. Uzmanlar, tiroid kanseri tedavisinin kolay olması nedeniyle bu hastalığa yakalananların sadece yüzde 1'inin hayatını kaybettiğine dikkat çekiyor.

  • 12
  • 18
MİLYONLARCA İNSANI KURTARAN KİMYAGER
MİLYONLARCA İNSANI KURTARAN KİMYAGER

Faciadan sorumlu tutulan Sovyet Rusya, uluslararası arenada hızla itibar kaybediyordu. Sovyetler bu durumu düzeltmek için kimyager Valery Legasov'dan yardım istedi. Ardından ünlü kimyager Valery Legasov, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun toplantısına katıldı ve facia hakkında 400 sayfalık bir rapor sundu ve facianın suçlusunun Sovyet Rusya olmadığını söyledi. Sovyetler böylece istediğine ulaşmış ve kamuoyuna kendini aklamıştı.

  • 13
  • 18

Legasov, diğer reaktörlerde sorun olduğunu biliyor ve yeni patlamaların kaçınılmaz olduğunu düşünüyordu. Legasov, söz konusu tehlikeyi yetkililere raporla sunmasına rağmen Sovyetler ciddiye almadı. Legasov aldığı tüm tehditlere rağmen amacından vazgeçmedi ve Çernobil patlamasının perde arkasıyla ilgili ses kayıtları bırakarak intihar etti.

Legasov'un ölümü üzerine, Sovyet Rusya RBMK reaktörleriyle ilgili yasayı çıkardı böylece diğer faciaların önüne geçildi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN