Arama

Cesetler üzerinde incelemeler yapan Osmanlı tabibi Emir Çelebi

Dünya tıp tarihinde, organ naklinin ilk emarelerinin Osmanlı'da görüldüğünü biliyor muydunuz? Sultan IV. Murad döneminde yaşayan ve yıllar boyu sarayın başhekimi olarak görev yapan Emîr Çelebi, Osmanlı tıp tarihine pek çok faydalı bilgiyi miras bıraktı. Kaleme aldığı eserin anatomi kısmında, savaş alanlarındaki yaralılardan ve ele geçen Hristiyan kadavralarından faydalanarak hekimlerin anatomi bilgilerini arttırmaları gerektiğini öğütledi.

  • 3
  • 10
EMİR ÇELEBİ’YE NEDEN DÜŞMAN OLDULAR?
EMİR ÇELEBİ’YE NEDEN DÜŞMAN OLDULAR?

Kendisine Eskişehir'in önemli bir kazası olan Mihalıççık arpalık olarak verilmişti. Kaynaklarda Unkapanı'nda bir muayenehane açtığı da yazılıdır.

Sultan IV. Murad devrinde hekimbaşılık yaparken Sadrazam Bayram Paşa ve Silahtar Mustafa Paşa başta olmak üzere padişahın çevresinden bazı düşmanlıklara maruz kaldı.

  • 4
  • 10
IV. MURAD’LA SATRANÇ OYNARKEN ÖLDÜ
IV. MURAD’LA SATRANÇ OYNARKEN ÖLDÜ

Silahtar Mustafa Paşa'nın Hassa hekimliğine tayin etmek istediği bir yakınına karşı çıkması üzerine padişaha afyon kullandığı ihbar edildi. Sultan IV. Murad, sert mizaçlıydı; tütün, içki ve yangın çıkması ihtimali nedeniyle kahvehaneleri yasaklamıştı.

Bunun üzerine IV. Murad, bir satranç maçı sırasında Emîr Çelebi'ye fazla miktarda afyon yutturarak ve panzehir almasının fayda etmeyeceği derecede oyunu uzatarak onu ölümle cezalandırdı.

  • 5
  • 10
HEM İYİ BİR HEKİM HEM DE İYİ BİR ÂLİMDİ
HEM İYİ BİR HEKİM HEM DE İYİ BİR ÂLİMDİ

Kaynaklarda hem iyi bir hekim hem de iyi bir âlim olduğu belirtilmektedir. Hoşsohbet ve tatlı dilli bir kişi olup iyi satranç bilirdi; bu sebeple IV. Murad'ın musâhipleri arasında yer almıştı.

Emîr Çelebi ayrıca ince zevkli olarak tanınıyordu ve devrinin meşhur bir lâle meraklısıydı.

  • 6
  • 10
EMİR ÇELEBİ’NİN EN MEŞHUR ESERİ
EMİR ÇELEBİ’NİN EN MEŞHUR ESERİ

Bazı eserleri bulunan Emîr Çelebi, özellikle Enmûzecü't fi't Tıb adlı kitabıyla ün kazanmıştır.

Kaptanıderya Recep Paşa adına yazdığı bu eserin önsözünde eskileri aynen almanın hatalı olduğunu yazar.

  • 7
  • 10
İLAÇLARIN TEK TEK AÇIKLAMASINI YAPTI
İLAÇLARIN TEK TEK AÇIKLAMASINI YAPTI

Örnek olarak mahmûde (scammonia) bitkisini verir ve İbn Sînâ devrindeki mahmûde ile kendi devrindeki mahmûdenin, hatta Antakya, İstanbul ve Mısır'da yetişen cinslerin tesirlerinin aynı olmadığını bildirir.

Enmûzecü't fi't Tıb havanın, toprağın ve iklimin nitelikleriyle ilgili sağlık bilgileri bölümüyle başlar ve anatomiden kısaca bahsettikten sonra hastalıklarla ilâçlarının teker teker açıklamasına geçer.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN