Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Coğrafya ve astronomi çalışmalarıyla bir Osmanlı denizcisi: Seydi Ali Reis

Coğrafya ve astronomi çalışmalarıyla bir Osmanlı denizcisi: Seydi Ali Reis

Tarihe adını yazdıran bir Osmanlı denizcisi olan Seydi Ali Reis, Kanuni döneminde yaşadı. Pek çok deniz savaşına katılan Seydi Ali, Mısır kaptanlığına getirildi; görev için çıktığı Osmanlı topraklarına ancak 3 yıl 7 ay sonunda dönebildi. Hem başından geçen tüm olayları, bulunduğu coğrafyaları ve ziyaret ettiği yerleri kaleme aldı hem de denizcilik, astronomi ve coğrafya alanında kılavuz niteliğinde eserler yazdı. Osmanlı medreselerinde en çok okutulan astronomi eserini hocasının tavsiyesi üzerine Türkçeye çeviren Seydi Ali, kendi eserlerini de Türkçe kaleme almıştı.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 9
  • 13
TÜRKÇE ASTRONOMİ KİTABI
TÜRKÇE ASTRONOMİ KİTABI

Seydi Ali, kaleme aldığı Hulâsatü'l Hey adlı eserini astronomi ve matematik dersleri aldığı hocası Hamdullah bin Şeyh Cemaleddin Efendi'nin tavsiyesi ile yazmıştı.

🔷🔷🔷

Hocası astronomi ve matematik alanında Arapça ve Farsça eserlerin yanı sıra bir de Türkçe eserin bulunması gerekliliğinden bahsetmiş ve Ali Kuşçu'nun kaleme alarak Fatih Sultan Mehmet'e sunmuş olduğu Er-Risâletü'l Fethiyye adlı eseri tavsiye etmişti.

Böylece Seydi Ali, Osmanlı medreselerinde en çok okutulan önemli eserlerden birinin tercümesini gerçekleştirdi.

📌 Ancak Seydi Ali kitabı sadece doğrudan tercüme etmekle kalmamış; Kadızâde ve Kutbüddîn-i Şîrâzî'nin eserlerinden de konu ile ilgili şerhler ilave etmişti. Eser, Kanuni'ye 1548 yılında sunuldu.

  • 10
  • 13
USTURLAP YAPIMINA DAİR ESER: MİR’ÂT-I KÂİNAT
USTURLAP YAPIMINA DAİR ESER: MİR’ÂT-I KÂİNAT

Seydi Ali'nin kaleme aldığı Mir'ât-ı Kâinat'ın yazım tarihi tam olarak bilinmese de Delhi'de bulunduğu dönemde Hümayun Şah'ın ısrarı üzerine yazıldığı bilinir.

🔷🔷🔷

Hümayun Şah, usturlap hesabını "hiç değilse bir yıl içinde olabildiğince öğrenmek" istemiş; onun bu ısrarı üzerine Seydi Ali 5 makaleden oluşan Türkçe bir eser kaleme almıştır.

Kitapta, usturlabın yapımı, nasıl kullanılacağı, güneşin yüksekliği ve yıldızların uzaklığı, kıblenin ve öğle vaktinin belirlenmesi, trigonometrik hesaplamalar ve bir nehrin genişliğini ölçebilme gibi konuları detaylarıyla anlatmıştır.

📌 İslam uygarlığındaki astronomi çalışmaları

  • 11
  • 13
KILAVUZA GEREK KALMADAN DENİZ SEFERİ
KILAVUZA GEREK KALMADAN DENİZ SEFERİ

Kaptan ve gemicilerin kılavuza gerek kalmadan Hint denizinde sefer yapabilecekleri türden bilgileri ise Kitâbü'l-Muhît fî ilmi'l-eflâk ve'l-ebhur eserinde kaleme almıştır.

🔷🔷🔷

Kitapta yön bulma, gök cisimlerinin, yıldızların aralıklarının ölçülmesi ve yıldızların yüksekliğinin hesabı, zaman hesabı, takvim, güneş ve ay yılları; pusula taksimatı; Hindistan'ın rüzgâr altı ve rüzgâr üstü kıyıları, Hint denizindeki adalar, takımadalar gibi bilgilere yer verilmiştir.

Seydi Ali ayrıca kaptanların faydalanabileceği astronomiye ait çeşitli bilgileri ve bazı limanlar arasındaki uzaklıkları, muson gibi mevsim rüzgârları ve bunların çeşitli takvimlere göre başlangıç tarihlerini, ulaşım yolları ve büyük fırtınalar çıktığında alınacak tedbirleri de kaleme almıştır.

  • 12
  • 13
BAŞINDAN GEÇEN OLAYLARI ANLATTIĞI ESERİ
BAŞINDAN GEÇEN OLAYLARI ANLATTIĞI ESERİ

Seydi Ali, arkadaşlarının ısrarı üzerine, Bağdat'a dönüşünde 3 küsur yılda başından geçenleri edebi ve hikâye üslubunda kaleme alarak Mir'âtü'l Memâlik adlı eserde anlatmıştır.

🔷🔷🔷

Hint kaptanlığına tayininden itibaren başına gelen olaylar, bulunduğu memleketler, tanıştığı hükümdarlar, ziyaret ettiği türbelere değinen Seydi Ali'nin bu eseri bir seyahatname niteliğindedir.

  • 13
  • 13
ASTRONOMİK ALETLER İLE İLGİLİ RİSALESİ
ASTRONOMİK ALETLER İLE İLGİLİ RİSALESİ

Astronomik aletler üzerine kaleme aldığı bir diğer eser ise Risâle-i Zâtü'l-Kürsî'dir.

🔷🔷🔷

Bu eseri Arapça, Farsça ve Türkçe risâlelere her zaman ihtiyaç olduğu halde bunların birçok şehirde bulunmaması sebebiyle kaleme aldığını belirtir.

Öte yandan Arapça ve Farsça eserlerin mevcut olsa dahi herkesin bu kitaplardan istifade edemediğini; bu nedenle Türkçe özet halinde fayda sağlamasını umduğu bir risale yazmıştır.

🔷🔷🔷

------------------------------------------------------------------------------

** Fikriyat.com'un ürettiği özel içeriklere ulaşmak için tıklayınız: https://www.fikriyat.com/fikriyat-ozel

***Podcast kayıtlarıyla İslam'dan fıkha, edebiyata, tarihe dair bilgiler içeren programları dinleyebilir ve güncel olayların tarihte yer alan örnekleriyle, edebiyattan sanata dair birçok içeriği de takip edebilirsiniz: https://www.fikriyat.com/podcast

***Dijital medyanın tüm mecralarında yer alan Fikriyat.com sosyal medyada da aktif olarak faaliyet gösteriyor:

TWITTER: https://twitter.com/fikriyatcom

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/fikriyat/

FACEBOOK: https://www.facebook.com/fikriyat/

PODCAST'LER: https://www.fikriyat.com/podcast

MOBİL UYGULAMASI https://play.google.com/store/apps/details?id=com.turkuvaz.fikriyat

Ayrıntılı bilgi: https://www.fikriyat.com/kultur-sanat/2020/07/10/dijital-medyaya-yeni-bir-soluk-getiren-mecralar-fikriyatcom-ve-vav-radyo

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN