Arama

Cumhuriyet dönemi mimarisi

Günlük yaşamda kimi zaman çevremizde olup da farkında olmadığımız, kimi zaman ise farkına varıp hayran kaldığımız mimari tasarımlar bize çok şey anlatır. Bir ülkenin tarihi, siyaseti, kültürü bu yapılarda saklıdır. İstanbul'un en görkemli yapılarının mimarı Vedad Tek, Cumhuriyet dönemi mimarisini şekillendiren bambaşka bir şehir silüeti bıraktı. Osmanlı döneminin son mimarlarından Vedad Tek, modern ile kültürel mimariyi harmanladığı eserlere imzasını attı...

Cumhuriyet dönemi mimarisi

DEFTER-İ HAKANİ (TAPU VE KADASTRO MÜDÜRLÜĞÜ)

Mimar Vedad, yapılarında Paris'te aldığı klasik normlardaki eğitimin yanında, yerli Osmanlı motiflerini de kullanmıştır. Bunu yaparken de, Oryantalist bir çabaya girmemiş, yapıların her birinde klasik bir ağırbaşlılık yaklaşımını esas kılmıştır. Sultan Ahmet Meydanı'nda yer alan Tapu ve Kadastro Müdürlüğü, Osmanlı Dönemi'ndeki adıyla Defter-i Hakani Binası, bu üslubun en açık örneklerindendir.

Fotoğrafta Defter-i Hakani önündeki insanlar Girit'in Yunanistan'a bağlanmasını protesto ediyor.

Cumhuriyet dönemi mimarisi

TAYYARE ŞEHİTLERİ ABİDESİ

Bir şairi, bir ressamı, bir bestekârı, eğer eserini okumadınız, görmediniz, dinlemedinizse tanımamış olabilirsiniz. Fakat bir mimar için, bu endişe akla gelmez. Çünkü o, eserini hemen her an gözlerinizin önüne seren bahtiyar bir sanatkârdır. Eseri, günlük yaşamda gelip geçtiğiniz herhangi bir sokakta da, cadde üzerinde ve şehrin meydanında da karşınıza çıkabilir.

Mimar Vedad Bey'in özgül anlamıyla "anıt" olan tasarımı, Teyyare Şehitleri Abidesi, işte bunlardan biri. Türk Havacılık Tarihinin ilk şehitleri Fethi, Sadık ve Nuri Beyler için 1914 yılında yaptırılan bu eser, Fatih'te Saraçhanebaşı'nda bulunuyor.

Cumhuriyet dönemi mimarisi

ANKARA YILLARI…

Cumhuriyet'in ilk yıllarında Ankara'ya giden ilk mimar olur Vedad Tek. Vedad Tek, Ankara'da bulunduğu süre içerisinde, Çankaya'daki Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nün tasarımını da o gerçekleştirir.

İKİNCİ TBMM BİNASI (HALK FIRKASI MAHFELİ)

1924 ve 1960 yılları arasında TBMM'nin faaliyetlerini gerçekleştirdiği Meclis binası, 1923'te, Mimar Vedad tarafından, Cumhuriyet Halk Fırkası'nın toplantı yeri olarak tasarlanır ve inşa edilir. I. TBMM binası, yetersiz olması ve ihtiyacı karşılayamaması nedeniyle birtakım değişiklikler geçirmiş ve daha sonra II. TBMM olarak 1924 yılında hizmete girmiştir. Mustafa Kemal'in meclis çıkışı fotoğrafındaki binadır. Bina, 1981 yılında Cumhuriyet Müzesi'ne dönüştürüldü.

Cumhuriyet dönemi mimarisi

ANKARA PALAS KONUKEVİ

Ankara Ulus'ta yer alan bina 1924'te inşa edildi. Vedat Tek tarafından yürütülen proje Mimar Kemalettin Bey tarafından tamamlandı. Hâlen Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Devlet Konukevi olarak hizmet veriyor.

  • 10
  • 24
Cumhuriyet dönemi mimarisi

KASTAMONU HÜKÜMET KONAĞI

Vedad Tek'in İstanbul dışında gerçekleştirdiği yapılardan biri de, Kastamonu Hükümet Konağı. Erken dönem çalışmalarından biri olan Hükümet Konağı, 1 Eylül 1901 günü yapılan açılış töreniyle hizmete girer. Konağın dikdörtgen planlı boylu boyunca uzanan koridoru ve onun iki yanına dizilmiş odalar düzeninden oluşan yalın bir şeması var. Vedad Tek'in eseri olan bu bina, günümüzde hâlen Valilik Konağı olarak kullanılıyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN