Dünya tarihine yön veren Endülüs alimlerinin buluşları
Yaklaşık 700 yıl süre varlığını devam ettiren Endülüs, yetiştirdiği âlimlerle ilim konusunda öncü oldu. Avrupa'da cerrahlığı sadece berberlerin ve kasapların yapabildiği bir dönemde Müslüman alimler, yeni cerrahi aletleri bulup günümüzde dahi kullanılabilecek bilimsel yeniliklere imza atmıştı.
Giriş Tarihi: 24.09.2019
16:02
Güncelleme Tarihi: 29.01.2020
15:28
Daha çok astronomi eserlerini telif eden âlim, bu eserlere yeni bilgiler ekleyerek geliştirdi. Usturlap üzerine yazdığı müstakil eseri, 12. yüzyıl İtalyan matematikçisi Tivolili Plato tarafından Latinceye çevrildi.
Mecrîtî sadece matematik ve astronomi değil aynı zamanda vergi ve ekonomi konusunda da eser yazdı. Endülüslü âlimin telif ettiği Arapça eserlerin Latinceye çevrilmesiyle bilimsel bir değişim başladı, çalışmaları birçok Avrupalı bilim adamının ilgisini çekti. Yaşadığı dönemde matematik ve astronomi ilimlerinin gelişmesinde; bu ilimlerin, eserlerinin tercümeleri sayesinde gelecek nesillere ve bütün Avrupa'ya ulaşmasında önemli bir mihenk taşı oldu.
CERRAHİ ALETLERİNİN ATASI; ZEHRAVÎ
10 yüzyılda Kurtuba yakınlarındaki Medinetüzzehra şehrinde doğan Zehravî, Kurtuba Üniversitesi'nde eğitim gördü. Çok iyi bir cerrah olan Zehravi, Halife III. Abdurrahman tarafından saraya başhekim olarak tayin edildi.
Cerrahînin müstakil bir bilim dalı haline gelmesi onun sayesinde oldu. Zehravî, dönemine kadar başarılamamış cerrahî ameliyatlar yapıp, yeni cerrahî aletler keşfetti.
Tıp alanında yazdığı 1.500 sayfalık et-Tasrif kitabı onun tıbbı bizzat uygulayan büyük bir hekim ve cerrah olduğunu gösterir. 17. yüzyılın sonlarına kadar Avrupa tıp okullarında ders kitabı olarak okutulan bu eser onun kullandığı cerrahî aletlerin tariflerinin yanı sıra bu aletlere ait resimlerin de bulunduğu ilk kitaptır.
Sayısı 200'e ulaşan bu cerrahî aletlerin birçoğu daha önce hiçbir ameliyatta kullanılmamış yeni aletlerdir. Sonraki yıllarda Venedik'te, Basel'de ve Oxford'da farklı versiyonları basıldı.
İslam âlimlerinin önemli buluşlara imza attığı bu dönemde Avrupa'da ise cerrahlık küçümsenmiş sadece kasapların ve berberlerin icra edeceği bir meslek olarak görüldü.
Örneğin, Fransa'nın Tours şehrinde 1163'te Belediye Meclisi cerrahlığın sadece berberler ve kasaplar tarafından icra edilip bütün tıp okulları ve saygın tabipler tarafından terk edilmesine karar vermişti.
ZEHRAVİ'NİN TIP ALANINDAKİ İLKLERİ
Zehravi'nin tıp alanında çok sayıda katkısından bahsedilir. Bunlar arasında en dikkat çeken hususlardan bazıları şunlardır:
İlk defa fıtık ameliyatını gerçekleştiren âlim, ameliyatlarında kendine has anestezi metodunu uygulamaya soktu. Çürük dişlerin kırılmadan çekilebilmesi için kurşunla doldurulup çekilmesi fikrini ortaya atan ilk doktordur.
Kedi bağırsağını vücut içi yaraları dikmede ilk defa kullanması Batılı bilim adamları tarafından da kabul edilmişti. Bugünkü modern steril paketler içinde bulunan katkütler Zehravî'den günümüze ulaşmıştı.
Toz haline getirerek karıştırdığı ilaçları, hayvan bağırsağından yaptığı (bugünkü kapsüllere benzer) küçük keseler içinde hastalara sunmuştu.