Dünya tarihini değiştiren buluşlar
Dünya tarihi içerisinde binlerce, milyonlarca buluş olsa da bazı icatlar tarihin akışını tamamen değiştirerek insanlığa yön verdi. İşte sizler için dünya tarihini değiştiren buluşları derledik.
Giriş Tarihi: 15.11.2018
13:06
Güncelleme Tarihi: 11.04.2020
00:35
ENDÜSTRİYEL TOPLUMLARIN BELKEMİĞİ
1831 yılında Alessandro Volta elektrik üretmenin pratik ilk yöntemini buldu. Bu yıl elektrik adına en önemli yıllardan birisidir. İngiliz bilim adamı Michael Faraday elektrik üretmenin temel prensiplerini keşfetti. Elektro manyetik endüksiyonun keşfedilmesi enerji kullanımını baştan aşağı değiştirdi. Mucit ve iş adamı olan Edison 1879 yılında ampulü icat etmesi ile elektrik enerjisinin 1880'lerde kullanımına başlanmasıyla beraber hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oldu. Elektrik kullanımı giderek artarak şu an modern endüstriyel toplumların belkemiği haline geldi. Elektriğin taşınabilir olmasıyla insan hayatı daha da çok elektriğe bağlı hale gelmişti.
1876'da Alexander Graham Bell, ilk kez konuşmaları teller aracılığıyla iletmeyi sağlayan telefonu icat etti. Sağırlarla ilgili çalışmaları, Bell'i seslerin havadaki titreşimlerle nasıl oluştuğunu merak etmeye yöneltmiş, "armonik telgraf" adı verilen bir düzenek üstünde çalışırken, elektrik akımının konuşma sırasında oluşan titreşimleri andıracak biçimde değiştirilebileceğini bulmuştu. Telefonla ilgili çalışmalarının dayandığı ilke de buydu.
Zamanında onlarca mucidin üstünde uğraştığı telefonun patenti ilk kez Alexander Graham Bell tarafından 1876 yılında alındı. O dönemde telgraf 30 yıldır en yaygın iletişim türüydü. İlk uzun mesafeli arama ise 1892 yılında New York ve Chicago arasında yapıldı.
Bilimin gelişmesinde büyük rol oynayan bir diğer teknolojik buluş ise mikroskoptur. Antik Yunanlılar lensleri çok daha önceden keşfetmişti fakat onlar bu lenslerin büyüteç özelliğiyle değil kenarlarındaki kristallerin özellikleriyle ilgileniyordu. 1650 senesinde oğluyla beraber gözlük imalatı yapan Zaccharis Janssen, bir tüpün içersine dizdiği lensser sayesinde ilk mikroskobu icat etti. Bu tüpün diğer ucundan bakıldığı zaman, görülen cismi 10 kat büyüttüklerini keşfeden Janssen ve oğlu Hans, bu aracı biraz daha geliştirdi. Bu buluştan yola çıkan Anton van Leeuwenhoek, 1700'lü yılların başında 270 kat büyüten mikroskop icat ederek, bilime ve teknolojiye en büyük katkısını yaptı.
Uçaklar tekerlek icadından sonra insanlar arası ulaşım hızını çok daha fazla artıran bir araç oldu. Uçmak, insanoğlunun arzuladığı en önemli isteklerinden biri olmuştu. Osmanlı'da da çeşitli fen ve sanatlardan anladığı için "bin fenli" anlamında Hezarfen unvanıyla anılan Ahmed Çelebi uçma ile ilgili araştırma ve deneylerini Okmeydanı'nda yaptı. Rüzgârın şiddetli olduğu sıralarda "kartal kanatları" olarak nitelendirilen aletle defalarca uçmuş, böylece rüzgâra karşı uçuşun kaldırma kuvveti temin edeceği kanaatine vardı. Daha sonra da Galata Kulesi'nden havalanarak lodosa karşı uçmuş ve Üsküdar'da Doğancılar meydanına indi. Rüzgârın şiddetli olduğu sıralarda "kartal kanatları" olarak nitelendirilen aletle defalarca uçmuş, böylece rüzgâra karşı uçuşun kaldırma kuvveti temin edeceği kanaatine vardı. Daha sonra da Galata Kulesi'nden havalanarak lodosa karşı uçarak Üsküdar'da Doğancılar meydanına indi. Böylece insanlığa uçma konusunda ilham oldu.