Arama

Düşünce dünyamızda derin izler bırakan ilim adamı Kemal Karpat

İlim ve fikir dünyamızın önemli şahsiyetlerinden biri olan Kemal Karpat, 20 Şubat 2019'da hayata veda etti. Onun Romanya'da başlayarak Türkiye ve ABD'de devam eden yolculuğu, sıra dışı öykülerle doluydu. Beş yüz yıl Osmanlı toprağı olan Dobruca'da çocukluğunu geçiren daha sonra da anayurduna gelen Kemal Karpat, Türkiye tarihinin ilk yarısına da tanıklık etmişti. Kemal Karpat'ı ölüm yıl dönümünde rahmetle anıyoruz.

  • 9
  • 10
BU DÖNEMDE İLMİ ÇALIŞMALAR DA ARTTI
BU DÖNEMDE İLMİ ÇALIŞMALAR DA ARTTI

"Modern basın Abdülhamid döneminde doğdu. Daha eskiden bir iki gazete vardı ama basının yaygınlaşması, görüşleri oluşturması, Tercüman-ı Hakikat, İkdam gibi Türkiye'nin kültür hayatında büyük rol oynamış gazeteler bu dönemde çıktı. 40 - 50 tane. Kitaplarda, gazetelerde herhangi bir konuyu tartışabiliyordunuz. Tanzimat döneminde basılan kitap sayısı 1500 iki bin kadar. Abdülhamid devrinde bu rakam, 20 bin küsur. Ağırlık da ilmi saydığımız kitaplarda."

  • 10
  • 10
"TOPLUMU İÇERDEN KUVVETLENDİRMEYE ÇALIŞTI"
TOPLUMU İÇERDEN KUVVETLENDİRMEYE ÇALIŞTI

"Ana siyaseti, 1880'den sonra devleti değil, toplumu içerden kuvvetlendirmek ve nüfusu birbirine daha sıkı bağlarla bağlamak, iç dayanışmayı arttırmak. Böylece bir dini cemaat olan Müslüman toplum, siyasi bir millet haline dönüştü. Bu, hiç ele alınmayan bir meseledir. Gayri-Müslimlerin statüsü de yeni bir şekil aldı."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN