Arama

Düşünce tarihine yön veren Müslüman filozoflar

İslam tarihinde pek çok Müslüman filozof yetişti ve ilimleriyle, ortaya koydukları görüşlerle, kaleme aldıkları eserlerle dünya tarihine yön verdi. İlmin tohumlarını bundan yaklaşık bin yıl önce atan Müslüman filozoflar, hem bulundukları yerlerde verdikleri eğitimlerle hem de farklı dillere çevrilen eserleriyle felsefenin farklı coğrafyalarda filizlenmesini sağladılar. Descartes, Spinoza, Goethe, Kant gibi birçok isme ilham kaynağı olan ve ortaya koydukları eserlerle düşünce tarihine yön veren Müslüman filozofları derledik.

  • 13
  • 27
İBN RÜŞD KİMDİR?
İBN RÜŞD KİMDİR?

Tam adı: Ebü'l-Velîd Muhammed bin Ahmed bin Ahmed el-Kurtubî el-Endelüsî

Doğumu: 1058 / Kurtuba, İspanya

Ölümü: 1126 / Marakeş, Fas

En önemli çalışmaları: İbn-i Rüşd'ün eserleri, 12'nci yüzyıldan itibaren Latince'ye tercüme edildi. En önemli eseri El Külliyat Fi't Tıbb'tır.

  • 14
  • 27
ÇOK SAYIDA ESERİ LATİNCEYE ÇEVRİLDİ
ÇOK SAYIDA ESERİ LATİNCEYE ÇEVRİLDİ

İlim tahsiline Kurtuba'da başlayan İbn Rüşd hayatının son yılına kadar buradan ayrılmadı.

Hekim, felsefeci, matematikçi ve fıkıhçı kimliğiyle yaşadığı dönemde adını duyuran, Doğu İslam dünyasından daha çok Batı dünyasında adından söz ettiren ve asırlarca etkisi süren bir âlim olan İbn Rüşd, Aristo'nun felsefi doktrinine sadık kalarak Batı dünyasında "Averroes" adıyla ünlendi.

  • 15
  • 27
VARLIĞI ‘YARATICININ VARLIĞINA DELİL’ OLARAK ELE ALDI
VARLIĞI ‘YARATICININ VARLIĞINA DELİL’ OLARAK ELE ALDI

Kindi'den beri süregelen İslam felsefesinin önemli bir kolu olan Meşşai Okulu'nun son temsilcisi olan İbn Rüşd, Endülüs geleneğinden gelen önemli İslam âlimlerindendir.

Çok sayıda eseri Latinceye çevrilen İbn Rüşd, felsefe ile din arasında uzlaşı sağlamaya çalışmıştır. Ona göre felsefe, varlıklar hakkında düşünerek, bu varlıkların bir yaratıcının varlığına delil olduğunu araştırmaktadır.

  • 16
  • 27
BİRUNİ KİMDİR?
BİRUNİ KİMDİR?

Tam adı: Ebü'r-Reyhân Muhammed bin Ahmed el-Bîrûnî

Doğumu: 973 / Harizm, Özbekistan

Ölümü: 1050 / Gazni, Afganistan

En önemli çalışmaları: Çoğu kaybolan 146 kitabının yarıya yakını astronomi; 20'si ise matematik alanındadır.

  • 17
  • 27
ÖĞRENME İSTEĞİ İLE KENDİ KENDİNİ YETİŞTİRDİ
ÖĞRENME İSTEĞİ İLE KENDİ KENDİNİ YETİŞTİRDİ

Felsefe, astronomi, matematik, fizik, tıp, coğrafya, tarih ve dinler tarihi alanlarında önemli eserler veren Biruni, tüm eserlerini bilginler için yazdı.

Türk-İslam ve dünya tarihinin en tanınmış ilim insanlarından biri olan Biruni, çocukluğundan beri araştırmacı bir ruha sahipti ve öğrenmek konusunda aşırı istekliydi. Kendi kendini yetiştiren Biruni, erken yaşlarda eserler vermeye başladı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN