Arama

Edirne'nin tarihine ışık tutan fotoğraflar

Tarihte 'Serhat Kenti' ve 'Der-i Saadet' (Mutluluk Kapısı) gibi çeşitli unvanlarla anılan Edirne, İstanbul'un fethinden önce ve sonra zafer kutlamaları, sünnet şenlikleri ve evlilik törenleri gibi imparatorluğun tüm görkemli şölenlerine tanıklık etmiştir. Görkemli Osmanlı geçmişini günümüze taşıyan tarihi kent dokusuna sahip Edirne, adeta yaşayan Osmanlı'dır. Sizler için, Türkiye'nin en çok turist çeken şehirlerinden, eski Osmanlı başkenti Edirne'nin tarihine ışık tutan fotoğraflarını listeledik.

  • 5
  • 16
Edirne, Sokullu Hamamı, 1970
Edirne, Sokullu Hamamı, 1970

Üç Şerefeli Cami karşısındadır. Sokullu Mehmet Paşa Mimar Sinan'a yaptırmıştır. 16. yy. Türk sanatının en önemli örneklerinden olup. çifte hamam planındadır. Kadınlar ve erkekler bölümlerinin girişleri ayrı yöndedir. Edirne'de kullanılabilir durumda, onarım görmüş üç tarihi hamamdan biri olup özel mülke dönüşmüştür.

Saraybosna'dan Osmanlı tarihine ışık tutan kareler

  • 6
  • 16
Edirne, Sultan II. Bayezid Külliyesi, 1971
Edirne, Sultan II. Bayezid Külliyesi, 1971

Osmanlı İmparatorluğu'nun 2. başkenti durumundaki Edirne'yi bir darruşifaya kavuşturmak amacıyla temeli 1484 yılında atılan ve 4 yıl gibi kısa bir sürede bitirilerek 1488 yılında hizmete açılan bu külliyenin kurucusu Fatih Sultan Mehmet'in oğlu ve II. Bayezid'dir.

  • 7
  • 16
Edirne, Sultan II. Bayezid Külliyesi, 1971
Edirne, Sultan II. Bayezid Külliyesi, 1971

Külliyedeki diğer üniteler hastane hizmetini doğrudan veya dolaylı olarak tamamlayan sosyal, kültürel ve dini nitelikteki yapılardır. Tüm birimlerin aynı amaca yönelik hizmetleri döneminin sağlık ve sosyal yardım anlayışını yansıtmaktadır.

Gelibolu'dan tarihe ışık tutan kareler

  • 8
  • 16
Edirne, Selimiye, 1971
Edirne, Selimiye, 1971

Osmanlı İmparatorluğu'nun İstanbul'dan önce başkentliğini yapmış Edirne şehrindeki Selimiye Camii ve Külliyesi, 2011 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmiştir.

Edirne'nin her yerinden tüm ihtişamı ile görülebilen, dört zarif minaresi, muhteşem kubbesi ile eşsiz bir yapı olan Selimiye Camii dünya tarihinin ünlü mimarlarından birisi olan Mimar Sinan'ın eseridir. Yapımına II.Selim'in emri ile 1568 yılında başlanan caminin inşası binlerce kişinin yoğun çalışması ile yedi yıl sürmüş ve 1575 yılında tamamlanmıştır. Osmanlı mimarisinin en önemli eseri olarak kabul edilen camiyi Mimar Sinan da "ustalık eserim" olarak tanımlamıştır.

  • 9
  • 16
Edirne, Selimiye, 1971
Edirne, Selimiye, 1971

İlk olarak anıtsal görünümü ile dikkat çeken Selimiye Camii'nin dört köşesinde yer alan, her biri üç şerefeli minareleri ,dünyanın en görkemli örnekleri arasında gösterilmektedir. Caminin minarelerinin uzunluğu alemleri dahil 85,67 metre olarak ölçülmüştür. Minarelerin mimari açıdan dikkat çekici yönleri, mümkün olabilecek en ince şekilde tasarlanmaları ve her birinde birbiriyle çakışmadan ayrı ayrı şerefelere ulaşan üçer merdivenin bulunmasıdır.

Dünya tarihinin az bilinen fotoğrafları

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN