Enver Paşa'nın Türkiye'nin kaderindeki rolü
Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında etkin olan, 3. Ordu ve Kafkas İslam Ordusu komutanı Enver Paşa, 1922'nin 4 Ağustos sabahı bir Rus mitralyözü tarafından şehid edildi. Enver Paşa'yı vefat yıl dönümü vesilesiyle anarken, Türkiye'nin kaderindeki rolüne de kısaca değiniyoruz.
Giriş Tarihi: 04.08.2019
09:16
Güncelleme Tarihi: 04.08.2022
09:09
ANADOLU'YA GEÇME FİKRİYLE BATUM'A GİTTİ
◾ Bakü'yü terkeden Enver Paşa Tiflis, Aşkābâd ve Merv 'e uğradıktan sonra Ekim 1921 tarihinde kendisine refakat eden Teşkilât-ı Mahsûsa eski liderlerinden Kuşçubaşı Hacı Sami ve diğer bazı İttihatçılar'la birlikte Buhara'ya gitti.
◾ 8 Kasım'da Türk subaylarla birlikte tekrar yola çıktı ve 19 Kasım'da Akbulağ , 21 Kasım'da Başçardak kışlağına ve 24 Kasım'da Gurgantepe'ye ulaştı.
◾ Burada Cedîdci aleyhtarı Lakay İsmâil Be y'in esiri durumuna geldi. Şubat 1922 sonunda buradan kurtulan Enver Paşa Ruslar'a karşı savaşan Basmacılar'ı örgütlemek için tekrar Duşanbe ilerisindeki kışlaklara gitti. 24 Temmuz'da Ruslar'ın Duşanbe'yi alması üzerine geri çekilerek Satılmış kışlağına vardı.
Enver Paşa'nın İttihat ve Terakki Kongresi için gittiği Batum'da yaptığı denetlemeler ve Batum'dan görüntüleri izlemek için tıklayın.
◾ Buradan Belcuvan bölgesindeki Âbıderyâ köyüne geçti ve son karargahını burada kurdu. 4 Ağustos 1922'de karargâhta düzenlenen Kurban Bayramı töreni nde maiyetinde kalan askerlerle bayramlaşırken âni bir Rus baskınına uğradı.
◾ Yanındaki otuza yakın atlı ile yöneldiği Çegan tepesi mevkiinde giriştiği çarpışmada ön safta vuruşurken öldürüldü. Enver Paşa'nın eşyaları müfreze kumandanı Kulikof tarafından Taşkent'e gönderildi. Bu eşyalar daha sonra Moskova'daki askerî müzeye nakledildi. Cenazesi Âbıderyâ köyünde toprağa verildi.