Arama

Eski İstanbul'un 5 medresesi

Bir şehir fethedildikten sonra yapılan ilk işlerden biri de medrese kurmaktı. Türkler, asırlar boyunca gittikleri her yere eğitim yuvası medreseleri inşa ettiler. Tarih ve kültür başkenti olan İstanbul'da da bizi eski zamanlara doğru yolculuğa çıkaracak çok kıymetli medreseler bulunmakta. Birçoğuna aşina olduğumuz bu medreselerin günümüzde hangi işlevlerde kullanıldığını biliyor musunuz? İşte İstanbul'un beş medresesi hakkında detaylar...

💒Medresenin mimari özellikleri

✏11 hücre ve bir dershaneden meydana gelmektedir.

✏Arazinin dar olması sebebiyle hücreler çok dardır.

✏Medrese, sebil ve mekteple birlikte küçük bir külliye niteliğindeki yapının sonradan avlusunun üstü kapatılmıştır.

✏Avluyu tamamen kapatan bu uygulama mimari özelliğinin bozulmasına neden olmuştur.

Medrese günümüzde hangi işlevde kullanılmaktadır?

📚16. yüzyılda inşa edilen ve 1986'ya kadar Çocuk Esirgeme Kurumu tarafından kullanılan tarihi binanın 1989'da Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesine tahsis edilmiştir. Bugün bir kültür merkezi olarak işlev görmektedir.

📌 Mimar Sinan'ın İstanbul'da inşa ettiği 5 Darülkurra

  • 10
  • 15
SİNAN PAŞA MEDRESESİ
SİNAN PAŞA MEDRESESİ

📚Sinanpaşa Medresesi, Fatih ilçesinde Çemberlitaş ile Beyazıt arasında eski ismiyle Divanyolu yeni ismiyle yeniçeriler caddesi üzerinde ve Sinanpaşa Külliyesi içindedir.

📚Medrese'nin kurucusu Yemen fatihi Vezir-i A'zam Koca Sinan Paşa, mimarı ise Mimar Sinan'ın halefi ve talebesi Davud Ağa'dır. Külliye medrese, türbe ve sebilden meydana gelir.

📚Sebilin kitabesine göre 1594 yılında tamamlanmıştır. Yüksek seviyede bir hadis ilmi eğitimi verildiğini, devrin en büyük müderrislerinin ders verdiğini kayıtlardan öğrendiğimiz medrese Hadikatü'l-cevami'de darülhadis olarak geçmektedir.

  • 11
  • 15

💒Medresenin mimari özellikleri

✏Medrese dikdörtgen şeklindeki bir iç avluyu dört yönden kuşatmaktadır. Medrese, dershane ile buna asimetrik biçimde yerleştirilmiş on altı hücreden meydana gelmektedir.

✏Külliyenin en gösterişli birimini teşkil eden türbe onaltıgen planlı, basık kubbeli ve kapısının önü sundurmalı bir yapıdır. Türbenin etrafı ve medrese ile ihata duvarı arasında kalan bahçe XVIII. yüzyılda hazire haline getirilmiştir.

✏Sekizgen planlı sebil mermer bir kaide üzerinde yükselmekte, mukarnaslı başlıklara sahip olan gömme sütunlar sivri kemerleri taşımaktadır.

  • 12
  • 15

Medrese günümüzde hangi işlevde kullanılmaktadır?

📚Medrese halen Kur'an-ı Kerim ve hakikatlerinin neşrine çalışan Hizmet Vakfı tarafından kullanılmaktadır .

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN