Eski Ramazanların en nadide camileri
Eski Ramazanlarda camiler neredeyse her vakit müminlerle dolup taşardı. Özellikle İstanbul'da, teravih namazları selatin camilerinde kılınırdı. Gün boyu şehir merkezleri kadın ve erkek müminlerin odak noktası olurdu. Peki, eski Ramazanların öne çıkan camileri hangileriydi?
Giriş Tarihi: 08.04.2022
11:29
Güncelleme Tarihi: 08.04.2022
14:13
🔸 Namık Kemal "Ramazan Mektubu" adlı yazısında Ramazan'da camilerin mecma-i nâs (toplanma yeri) olduğunu, bu konuda başta Bâyezid sonra Fatih, daha sonra da Ayasofya ve Nûr-i Osmaniye'nin geldiğini belirtir.
➡ Fatih Sultan Mehmet yeni kurduğu İstanbul'un imarının merkezi olarak Fatih Camii ve Külliyesini inşa ettirir. Külliye medreseler, tabhâne, dârüşşifâ, çarşı ile bir de hamamdan oluşur.
Edebiyatımızdaki Çamlıca esintileri
🔸 Ayrıca Eski Ramazan'larda bir gelenek ve adet olarak cami ziyaret etmek önemli bir unsurdu.
🔸 Öyle ki Ramazan'ın ilk cumasını Ayasofya'da , ikinci cumasını Eyüp Sultan'da , üçüncü cumasını Fatih ve son cumasını mutlaka Süleymaniye Camii'nde eda etmek halkın hususi adetleriydi.
🔸 Bunun yanı sıra Kadir Gecesini Ayasofya'da geçirmek, Ramazan'ın on beşinde Hırka-i Şerifi ziyaret etmek, Yenikapı Mevlevihanesi, Hz. Sümbül gibi dergâhlar bu ayda müminlerin en önemsediği ziyaret mekanlarıydı.
➡ Yenikapı Mevlevihanesi, başlangıçta semâhâne, mescid ve on sekiz dedegân hücresinden oluşan, içinde gelişerek tam teşekküllü bir mevlevihaneye dönüşen bir yapıdır.
Osmanlı'nın asırlık geleneği: Hırka-i saadet alayı
🔸 Selatin camilerinin Ramazan ayında bu şekilde yoğun rağbet görmesinin bir sebebi de camilerde kulakların pasını silip, dinleyeni mesrur eden mukabele ve musikilerin olmasıydı .
🔸 Latif sesli imamların teravihin kıldırması, mukabelelerin okunması , camilerden salavatlar ve mevlit seslerinin yükselmesi camilere olan ilgi ve alakayı hat safhaya çıkartıyordu.
Balıkgözünden payitahtın selatin camileri
🔸 Sadece İstanbul'da değil bütün beldelerde ve şehirlerde günlük yaşam ritmini değiştirip Müslümanları heyecana getiren Ramazan ayında selatin camileri ve büyük camiler dolup taşardı.
🔸 Bazen mahallelerdeki küçük camiler de özellikle görevlisi mûsikîşinas , sesi latif , güzel teravih kıldıran ve vaazı güzel yapan birisiyse Ramazan'da ön plana çıkıp müminlerle dolardı.
Farabi'nin musiki ilmine yaptığı hizmetler
🔸 Eski zamanlarda mahalle hayatında cami bir merkez niteliğindeydi . Dolayısıyla Ramazan faaliyetlerinin pek çoğu mahalle camilerinde gerçekleşirdi.
🔸 Zenginler selâtin camilere ve bazı mahalle camilerine de hafız koyarlar , camilerde hatimle namaz kılınırdı.
Ünlü yazarların kaleminden Ramazan