Arama

Eski Türklerde engellilere yönelik uygulamalar

Tüm ülkelerce 3 Aralık, Dünya Engelliler Günü olarak kabul ediliyor. Bu özel gün müsebbibiyle bizler, engelli bireylerin yaşamlarında karşılaştıkları sıkıntılara yakından şahit oluyoruz. Günümüzde bu özel bireyleri kapsayan ve içine alan pek çok korumacı kanun bulunuyor. Peki, bu eskiden de böyle miydi? İlk Türk devletlerinde engelleri nasıl karşılanıyordu? En önemlisi de onlar için özel yasalar var mıydı? İşte, Eski Türklerde engelli bireylerin dıurumları...

  • 10
  • 10

İBN FADLAN'IN BOLGAR ŞEHRİNE SEYAHATİ

🔸 Abbasi Halifesi Muktedir döneminde İtil Bulgarları İslam'ı kabul eder. Bunun üzerine Abbasi himayesinde bulunan İbn Fadlân elçilik heyetiyle birlikte Bulgarların yaşadığı Karadeniz'in kuzeyindeki "Bolgar" şehrine gider. Engelliler hususunda şahit olduklarını şu cümleleriyle aktarır:

"Oğuz subaşısı Etrak Tarhan yani adında bir kumandanı vardı. Tarhan, kumandanlar arasında en akıllı olan ve en ileri gelen kişiydi. Bu kişi, hem kör, hem topal, hem de çolak biriydi." Fadlân'ın verdiği bilgilere göre Eski Türklerde, engelli olmak iyi yerlere gelmeye ve başarılara imza atmaya bir "engel" teşkil etmiyordu.

İbn Fadlân kimdir?

10. yüzyılda Abbasi döneminde yaşayan İbni Fadlan, katip, seyyah ve bilgin bir kismedir.

Muktedir kimdir?

Muktedir veya Câʿfer el-Muktedir Billah, on sekizinci Abbasî halifesidir. 908-929 ile 929-932 seneleri arasında iki kez halifelik makamında bulunmuştur.

Oğuzların göç ve fetihlerine ışık tutan seyyah: İbn Fadlan

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN