Arama

Eyüpsultan’da kabri bulunan sahabeler

Bundan asırlar önce yaşamış, Peygamber Efendimizi bizzat görme şerefine nail olmuş ve birçok mücadeleyi onunla omuz omuza vermişlerdi sahabeler… Resul-i Ekrem'in hadisine mazhar olmak amacıyla İstanbul'un fethi için sefere çıkmış, üç kez kuşatılan İstanbul'da birçoğu şehit düşmüştü. Peki, ismini bu semtte metfun olan sahabe Ebu Eyyub el-Ensari'den alan Eyüpsultan'da hangi sahabelerin kabirleri bulunuyor?

  • 12
  • 20
İSTANBUL'UN FETHİNE AİLESİYLE GELEN SAHABE
İSTANBUL’UN FETHİNE AİLESİYLE GELEN SAHABE

Cabir bin Muhammed el Ensari, Ayvansaray'da Cabir Camii içerisinde medfun bulunan ve Sahabe-i kiramdan olan Cabir bin Abdullah'ın oğludur. Annesi Daye Hatun da, Kocamustafapaşa Camii bahçesinde metfundur. İstanbul'a fetih için ailece geldikleri anlaşılır.

Cabir bin Muhammed el Ensari'nin makam-ı şerifi ise, Eyüp'te Düğmeciler Camii'ndedir. Bu cami, 1589'da vefat eden Dökmecizâde Kazasker Mehmet Bakır Efendi tarafından Mimar Sinan'a 1565 tarihinde inşa ettirilmiştir.

  • 13
  • 20
"ÜMMETİMİN HÂKİMİ EBU'D-DERDA UVEYMİR"
ÜMMETİMİN HÂKİMİ EBU’D-DERDA UVEYMİR

Resul-i Ekrem Efendimiz (sav), Ebu'd Derda el Ensar için, "Her ümmetin bir hâkimi vardır. Ümmetimin hâkimi de Ebu'd-Derda Uveymir'dir" buyurmuştu.

Ebu'd-Derda Uveymir bin Amir, ashab-ı kiramdandı. İslam'ı kabul etmeden önce tüccardı.

  • 14
  • 20
İSLAM’I KABULÜNÜN ARDINDAN KENDİNİ İLME ADADI
İSLAM’I KABULÜNÜN ARDINDAN KENDİNİ İLME ADADI

Cahiliye döneminde Abdullah İbn-i Revaha ile kardeşlik kurmuş; İslam'ın geldiğini duyan İbn-i Revaha Müslüman olmuş; Ebu'd-Derda ise İslam'ı kabulde biraz gecikmişti.

Abdullah İbn-i Revaha vasıtasıyla Müslüman olan Ebu'd-Derda, kaçırdığı güzelliklere ve ömrünün geçen kısmına daima pişman olmuştu. Bu nedenle kendini tamamen ilme vererek Allah'a yönelmiş, tüccarlığı bırakıp ilim meclislerine katılmıştı.

  • 15
  • 20
EBU EYYUB EL ENSARİ’NİN SAKASI: HZ. EDHEM
EBU EYYUB EL ENSARİ’NİN SAKASI: HZ. EDHEM

Hz. Edhem'in Ebû Eyyûb el Ensarî'nin sakası (sucusu) olduğu rivayet edilir. Makamı şehit yeri olarak kaydedilmiştir. Türbenin etrafı ve üzeri, kapalı kesme taştan inşa edilmiştir.

Kendisinin, Hacı Bayram-ı Veli'nin torunu olduğu söylense de, mürididir. Makamındaki kitabede şöyle yazılıdır:

"Hazret-i Halid Radıye anhü Rabbü'l-Vahid
Sakası Edhem Hazretleri'nin Meşhed-i Alileri
Fatiha Hicretü'n-Nebi
Sene 46"

  • 16
  • 20
"ASHÂB'TAN KA'B HAZRETLERİ"
ASHÂB’TAN KA’B HAZRETLERİ

Hz. Ka'b'ın Osmanlı dönemindeki kayıtlara göre, ashab-ı kiramdan olduğu zikredilir.

Ashabın içinde aynı ismi taşıyan 17 sahabenin olduğu rivayet ediliyor ancak makamı bulunan hangi sahabenin İstanbul'a gelip şehit olduğu bilinmiyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN