Eyüpsultan’da kabri bulunan sahabeler
Bundan asırlar önce yaşamış, Peygamber Efendimizi bizzat görme şerefine nail olmuş ve birçok mücadeleyi onunla omuz omuza vermişlerdi sahabeler… Resul-i Ekrem'in hadisine mazhar olmak amacıyla İstanbul'un fethi için sefere çıkmış, üç kez kuşatılan İstanbul'da birçoğu şehit düşmüştü. Peki, ismini bu semtte metfun olan sahabe Ebu Eyyub el-Ensari'den alan Eyüpsultan'da hangi sahabelerin kabirleri bulunuyor?
Giriş Tarihi: 13.05.2019
14:08
Güncelleme Tarihi: 13.05.2019
14:13
EBU EYYUB EL-ENSARİ’NİN KABRİ NASIL BULUNDU?
Akşemseddin, birkaç dakika murakabeye vardıktan sonra o mübarek ve şanlı sahabenin kabrinin yerini gösterdi. Oraya işaret olması için bir sopa dikildi.
Fatih, gönlünün tamamen rahat olması için, geceleyin sopanın yerini değiştirdi. Ertesi gün belirlenen yeri kazmak üzere gelindiğinde Akşemseddin, tekrar murakabeye vardı ve talebesi Fatih'in hayret dolu bakışları arasında "Sultanım! İşaretimizin yeri değişmiş!" deyip sopayı eski yerine getirdi.
KABRİNİ AKŞEMSEDDİN BULDU
Artık Fatih'in gönlünde hiçbir şüphe kırıntısı dahi kalmadı ve gösterilen yer kazılmaya başlandı. Biraz sonra Ebu Eyyûb'a ait bir mezar taşı çıktı.
Fatih Sultan Mehmet'in emri üzerine kabir, tamamen ortaya çıkarılarak üzerine bir türbe, yanına da bir cami ve medrese inşa edildi.
PEYGAMBERİMİZİN SÜTKARDEŞİ EBU ŞEYBE EL-HUDRİ
Sahabe-i kiramdan olan Ebu Şeybe el-Hudrî'nin, Peygamberimizin (sav) sütannesi Hz. Halime'den olan sütkardeşi olduğu rivayet edilir.
Bu nedenle İstanbul halkı Ebu Şeybe el-Hudrî'yi "Süt Kardeş" olarak anar.
FETİH İÇİN 85 YAŞINDA YOLA ÇIKTI
Ebû Şeybe el-Hudrî, Peygamberimizin İstanbul'un fethine dair hadisine mazhar olabilmek için, 85-90 yaşlarında sefere katılmış sahabelerdendi.
Surların önünde vefat etmiş ve oraya defnedilmişti. Kabri, İstanbul'un fethi sonrasında Akşemseddin tarafından bulundu.
İSTANBUL'UN FETHİNE AİLESİYLE GELEN SAHABE
Cabir bin Muhammed el Ensari, Ayvansaray'da Cabir Camii içerisinde medfun bulunan ve Sahabe-i kiramdan olan Cabir bin Abdullah'ın oğludur. Annesi Daye Hatun da, Kocamustafapaşa Camii bahçesinde metfundur. İstanbul'a fetih için ailece geldikleri anlaşılır.
Cabir bin Muhammed el Ensari'nin makam-ı şerifi ise, Eyüp'te Düğmeciler Camii'ndedir. Bu cami, 1589'da vefat eden Dökmecizâde Kazasker Mehmet Bakır Efendi tarafından Mimar Sinan'a 1565 tarihinde inşa ettirilmiştir.