Farklı kültürlerin asırlık mekanı Sille hakkında bilgiler
Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı döneminden izler taşıyan, Konya'nın Selçuklu ilçesine bağlı 5 bin yıllık tarihi yerleşim yeri Sille Mahallesi; camileri, köprüleri ve evleri ile farklı kültürleri bir arada yaşatıyor. Erken dönemlerden itibaren zengin bir kültürel birikime ev sahipliği yapan Sille, günümüze ulaşabilen kültür varlıklarının yanında, zengin gelenek ve görenekleri ile de üzerinde durulması gereken önemli bir tarihi merkez... Bugün olduğu gibi tarihin her döneminde iskan edilmiş bir mekan olan Sille hakkında bilgiler derledik.
Giriş Tarihi: 20.05.2020
06:05
Güncelleme Tarihi: 14.06.2021
15:26
Türkiye'nin ilk zaman müzesi
Konya'nın 5 bin yıllık tarihi mahallesi Sille'de bulunan "Zaman Müzesi" hem bulunduğu mekan hem de Osmanlı'dan Cumhuriyete zamanı ölçen aletleri ile ziyaretçilerini tarihte yolculuğa çıkarıyor. Sille Şapeli'nde kurulan Türkiye'nin ilk zaman müzesinde , yüzlerce yıl kullanılan "zamanı" gösteren araçlar sergileniyor.
Hanedana ev sahipliği yapan Osmanlı Sarayları…
Müzenin ilgi çeken eserleri arasında Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait özel tasarım saatler, Osmanlı paşaları tarafından düzenlenen ve genel kullanıma tanzim edilen ruznameler , cep ve masa takvimleri ve resmi dairelerde kullanılan el yazma-baskı takvimler yer alıyor.
Sille'nin yüzlerce yıl süren çok dinli ve çok kültürlü yapısını yansıtan müze, Müslüman ve Hristiyan mezarlıklarıyla yan yana ve iç içe bulunuyor. Ayrıca altın, gümüş köstekli cep saatleri, Türk Hava Kurumuna ait, illere göre coğrafik ve ekonomik verilerin bulunduğu cetvelli takvim, Roma dönemi arkeolojik güneş saati örneği ve halen Konya Hacı Hasan Camii kıble duvarında bulunan Osmanlı dönemi güneş saati reprodüksiyonu gibi birçok eser dikkati çekiyor.
Subaşı Mh, 42240 Selçuklu/Konya
Hac yolunun önemli konaklama noktalarından biri
Sille bölgesi, Frigyalılardan günümüze iskân görmüş, Bizans döneminden itibaren önemli bir yerleşim yeri olmuştur. Erken Hristiyanlık devrinin ilk merkezlerinden; İstanbul-Kudüs arasındaki hac yolunun önemli konaklama noktalarından biridir.
Hristiyanlığın ilk yıllarında havarîlerden Aziz Paul ve arkadaşlarının Konya'ya geldikleri, dinlerini yaymaya çalıştıkları, baskılar karşısında da Sille civarındaki dağlara çekildikleri bilinmektedir.
Sille taşı, halı ve kilim dokumacılığı
Sille, Anadolu uygarlıkları içinde çok mühim bir yeri bulunan, farklı kültürlerin bir arada yaşadığı özel bir mekandır. Sille, doğal siluetiyle ve bu siluetle bütünleşen tarihi izleriyle, sivil mimarisi ve yerleşim dokusuyla, örf, adet ve gelenekleriyle, bağ ve bahçeleriyle farklı yaşam tarzına sahip bir yerleşim yeridir.
Sille yöresinde çıkan volkanit ve andezit özellikleri taşıyan bir taş çeşidi vardır. 2000 derece ısıya dayanıklı olması nedeniyle tuğla ve kiremit fabrikalarında, kireç ocaklarının fırın yapımında kullanılır. Ayrıca yapı taşı olarak da tercih edilir. Yöredeki pek çok eski bina ve Konya camilerinde yaygın olarak kullanılmıştır.
Türk el sanatlarının önemli bir kolu olan halı ve kilim dokumacılığında Konya, Anadolu'daki önemli merkezlerden birisidir. Kendine has renk ve desenlere sahip olan Sille halı ve kilimleri ise Konya halıcılığının haklı ününü pekiştiren bir üretim noktası olmuştur. Sille halıcılığında renk için kullanılan başlıca hammadde cehri isimli bir bitkidir.