Arama

Fatih Sultan Mehmet hakkında 10 aydınlatıcı gerçek

Çağ açıp, çağ kapayan Fatih Sultan Mehmet, üstün yetenekleri olan bir padişahtı. Yıkılmaz denilen surları yıktı, kendi icadı olan toplarla Osmanlı Devleti'nin hem devamını hem de şahlanışını sağladı. Hz. Peygamber'in hadisine nail olan büyük komutan, 3 Mayıs 1481 tarihinde vefat etti. Fakat Sultan'ın vefatı büyük tartışmaları da beraberinde getirdi. Vefatının 538'inci yılında Fatih Sultan Mehmet'le ilgili 10 gerçeği sizler için derledik.

  • 12
  • 18
Fatih Sultan Mehmet neden Hristiyanlık akaidi üzerine tartıştı?
Fatih Sultan Mehmet neden Hristiyanlık akaidi üzerine tartıştı?

Fatih, fetihten sonra İstanbul'da Hristiyanların yaşamasına müsaade ettiği gibi kaçanların geri dönmesi için de çaba sarf etti. Bizanslı birçok Rum da gerek Müslümanlığı kabul etsin gerekse etmesin Osmanlı İmparatorluğu'nun hizmetine alındı. Fatih bunların yanı sıra Gennadius lakabı ile patrik seçilen Georgios Skolarios'la, Pammakaristos Manastırı'nda(Fethiye Cami) Hristiyanlık akaidi üzerine tartışmaya girişmiş ve bu müzakerenin yazılmasını istemişti. Bu hadise Batı'da birtakım şayialara sebep oldu ve onun Hristiyanlığa meylettiği yönünde birtakım asılsız fikirler ileri sürüldü. Bizzat Papa II. Pius, Fatih'e hitaben bir mektup yazarak, birkaç damla su ile vaftiz edilmek suretiyle dünyanın hükümdarı olacağını belirterek, onu Hristiyanlığa davet etti. Bu mektup ve cevabı daha Fatih'in sağlığında 1475'te Trevis'oda basıldı. Ancak ne bu mektup Fatih'e gönderilmiş ne de Fatih buna cevap vermişti. Mektubu yazan Papa Fatih'in ağzından buna bir de cevap uydurmuştu.

  • 13
  • 18

Fatih'in İstanbul'u fethinden sonra buradaki Ortodokslara karşı iyi davranması onun müsamahakâr olması ve Hristiyan dünyasındaki ikiye bölünmüşlüğü devam ettirmek istemesinden kaynaklanıyordu. Geniş bir düşünce ufkuna sahip olduğu için Hristiyanlığı yakından tanımaya çalışmıştı.

  • 14
  • 18
Fatih’in Osmanlı tarihindeki önemi nedir?
Fatih’in Osmanlı tarihindeki önemi nedir?

Fatih'ten sonra da Osmanlı tarihinde cihangir hükümdarlar çıkmıştır. Ancak Fatih kadar bilime, düşünceye önem veren bir padişah daha gelmemiştir. Fatih bir Rönesans hükümdarıydı. Devrin ileri gelen âlimlerini de sık sık huzurunda tartıştırırdı. Fatih'in huzurundaki tartışmalarda başarılı olan mükâfatlandırılır, kaybeden ise bulunduğu görevi bırakmak zorunda kalırdı. Bu tartışmaların günlerce sürdüğü de olurdu.

Fatih ilme değer verdiği için Osmanlı ülkesi dışında bulunan önemli İslam âlimlerine büyük paralar vererek memleketine çağırırdı. Akkoyunluların hizmetinde olan meşhur matematik ve astronomi uzmanı Ali Kuşçu'yu geldiği mesafe miktarınca mükâfat vererek Osmanlı hizmetine sokmuştu.

  • 15
  • 18
Fatih Sultan Mehmet'in çevresinde hangi bilim adamları vardı?
Fatih Sultan Mehmet’in çevresinde hangi bilim adamları vardı?

Fatih çevresinde yalnızca Müslümanları bulundurmaz, Hristiyanlarla da oturup konuşmayı severdi. Rum Patriği Cennadius ve Maksimos'la Hristiyanlığı tartışmıştı. İstanbul'un fethinden önce Fatih'in hizmetine giren Cyrlacus Pizzi Colli isminde Batılı âlim 1454 yılına kadar hükümdarın yanında kalmıştı. Kritovulos isimli bir Bizanslı âlim de uzun müddet II. Mehmet'in yanında bulunmuştu. Yine Trabzonlu Amirutzes de Trabzon'un Osmanlı İmparatorluğu'na katılmasından sonra Fatih'in hizmetine girip birçok kitabın çevirisini yapmıştı. Amirutzes'in çevirdiği eserler arasında Batlamyus'un Geographia isimli eseri de vardır.

  • 16
  • 18

Fatih Sultan Mehmet, Avrupa'dan birçok ressam ve bilim adamını da çağırmıştı. Bunların en ünlüsü 1479-1481 yılları arasında sarayda bulunup, padişahın çeşitli portrelerini ve madalyonlarını yapan Gentile Bellini'dir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN