Fatih Sultan Mehmet hangi tarihi şahsiyetlerden etkilendi?
Cihan sultanı, çağ açıp çağ kapatan bir komutan, Peygamber müjdesine nail olan bir muzaffer ve devleti imparatorluğa dönüştüren bir hükümdar… Fatih Sultan Mehmet, tüm bu tanımların sahibi; onu başta askeri dehası olmak üzere birçok alanda gerçekleştirdiği yenilikler ve medeniyet inşası ile tanıyoruz. Peki, tarihin akışını değiştiren Fatih, nasıl bir kişiliğe sahipti ve karakterinin oluşmasında neler etkili oldu? Hangi tarihi şahsiyetleri örnek aldı? Bu kişilerin askeri, siyasi ve idari açıdan öne çıkan özellikleri nelerdi?
Giriş Tarihi: 30.05.2021
09:20
Güncelleme Tarihi: 30.05.2021
11:06
Sesli dinlemek için tıklayınız.
İSKENDER’İN COĞRAFYALAR AŞAN AKINLARI
🔸 İskender, Pers ordularını yendi; bir yıl içinde Anadolu coğrafyasının tamamını ele geçirdi, Doğu Akdeniz'deki ilerleyişini sürdürdü.
🔸 10 yıl boyunca Perslerin elinde bulunan Mısır'ı ele geçirdi. Halka ve dini değerlere saygılı olması nedeniyle başrahip tarafından kendisine "Ammon'un oğlu" unvanı verildi.
🔸 İskender, ele geçirdiği ülkelerde kendi adına inşa edilen 16 şehirden en büyüğü olan İskenderiye 'yi kurdurdu.
🔸 Suriye, Mezopotamya, Babil, Persepolis gibi pek çok önemli yeri ele geçiren İskender, İran toprakları merkez olmak üzere büyük bir imparatorluk kurmayı tasarladı.
SEFERLERİNİ DOĞU ASYA’YA YÖNELTTİ
🔸 Doğudaki ülkeleri ele geçirmek için seferlerine devam eden İskender, Hazar kıyılarına, oradan Afganistan içlerine kadar ilerledi ve Seyhun ırmağına kadar ulaştı.
🔸 Daha sonra Hindistan'ı ele geçirmek amacıyla 35 bin kişilik bir ordu kurdu ve Doğu Asya yönüne ilerlemek istediyse de ordudaki huzursuzluk nedeniyle dönmek zorunda kaldı.
🔸 Bu bölgede önemli gördüğü yerlerde kendi ismiyle anılan şehirler kurdurdu; 1000 gemi inşa ettirerek Hint Okyanusu'na indirdi.
12 YILDA BÜYÜK BİR COĞRAFYADA İMPARATORLUK KURDU
🔸 Yeni şehirler inşa etme, yeni deniz seferleri düzenleme ve sulama kanalları açtırma planları üzerinde çalıştığı sırada içkili bir eğlencenin ardından ateşli bir hastalığa tutuldu ve öldü.
🔸 Cenazesi Babil'den İskenderiye'ye götürüldü ve altın bir tabuta kondu.
🔸 Büyük İskender, 12 yıl gibi kısa bir sürede geniş bir coğrafyaya yayılmış birçok devleti ortadan kaldırmış ve büyük bir imparatorluk kurmuş; göz kamaştıran zaferlere imza atmıştı.
🔸 Kur'an-ı Kerim ve hadis-i şeriflerde övülen peygamberlerden olan Hz. Davud, kendisine dört kitaptan biri olan Zebur'un indirildiği, İsrailoğullarına gönderilen nebidir.
🔸 İlmi, hikmeti, adaleti ve güzel konuşmasıyla meşhur olan Hz. Davud'dan, Kur'an'da ilk olarak Câlût'u öldürmesi sebebiyle şöyle bahsedilir:
"Câlût ve askerlerinin karşısına çıkınca da "Rabbimiz! Bizi sabırla donat, bize sebat ver ve inkârcı topluluğa karşı bize yardım et!" diye niyazda bulundular.
Sonunda Allah'ın izniyle onları yendiler, Dâvûd da Câlût'u öldürdü ve Allah ona hükümranlık ve hikmet verdi, ona dilediği şeyleri öğretti."
(x) 📕 Bakara suresi 250. ayetin tefsiri
🔸 Böylece Câlût'u öldürmesinden sonra Hz. Davud'a hem hükümdarlık hem de nübüvvet verildiği bildirilir.
Câlût: Hz. Davud döneminde kavmine musallat olan ve herkes tarafından korkulan ünlü bir savaşçıdır.
(x) 🔍 Hz. Davud kimdir? Hz. Davud, Calut'u nasıl öldürdü?
HZ. DAVUD’UN KUR’AN’DA BİLDİRİLEN ÖZELLİKLERİ
🔸 İsrailoğullarının tarihinde peygamberlikle hükümdarlık ilk defa Hz. Davud'un şahsında bir araya gelmiştir.
🔸 Kur'an-ı Kerim'de Hz. Davud'un özellikleri ile ilgili bazı detaylara yer verilmiştir:
Demiri işleyip zırh yapması : Allah, İsrailoğullarını savaşın şiddetinden korumak için Hz. Davud'a zırh yapmayı öğretmiş, demiri yumuşatmak suretiyle ustaca işlenmiş geniş zırhlar yapmasını bildirmişti.
Dağlar ve kuşların onunla beraber Allah'ı tesbih etmesi: Allah dağları ve kuşları Hz. Davud'un buyruğuna vermiş, onlar da akşam sabah onun tesbihine katılmışlardı. Hz. Davud'un sesi hem çok gür hem de çok güzeldi. O Zebur'u okumaya başladığında kurt kuş durup onu dinler, sesinden dağlar yankılanırdı.