Fatih Sultan Mehmet hayatı hakkında bilgiler
Fatih Sultan Mehmet, hadis-i şerif ile müjdelenen İstanbul'u 21 yaşında fethetti. Tarihi yeniden şekillendiren ve tüm zamanların en önemli devlet adamlarından birisi olan Sultan II. Mehmet, iyi bir stratejist ve büyük bir komutandı. Devlet otoritesine gölge getirmemek için en kapsamlı mücadeleyi verdi. Osmanlı devletinin hem devamını hem de şahlanışını temin etti. Osmanlı'yı devletten dünya imparatorluğuna dönüştüren Fatih Sultan Mehmet'in hayatına dair bilgileri derledik.
Giriş Tarihi: 28.01.2020
09:08
Güncelleme Tarihi: 29.05.2023
18:52
🔹 Fatih'in babası II. Murad ince ruhlu, alçak gönüllü bir insandı. Bilime, bilim adamlarına oldukça önem verir onlarla birlikte olmayı ve onlardan yararlanmayı severdi. II. Murat'ın bu davranışı oğlu Mehmet için de en önemli ve ilk örnek kişiliktir. Fatih'i tanımak için II. Murad'ın da çok iyi bilinmesi gerekir.
🔹 Bir gün Hacı Bayram Veli , kendisini çekemeyenler tarafından bazı aslı olmayan nedenlerle Sultan II. Murat'a şikâyet edilir. Sultan Murat onu Ankara'dan Edirne'ye getirtir. Sultan II. Murat şikâyetin aslı olmadığını ve Hacı Bayram velinin büyük bir insan olduğunu anlar.
🔹 II. Murat bir gün Hacı Bayram veliye, İstanbul'u almak istediğini, büyük babası Yıldırım Bayezit, amcası Musa Çelebi ve kendisinin şehri muhasara etmelerine rağmen alamadıklarını ve bu şehrin Osmanlı için çok önemli olduğunu anlatır ve alınması için Hacı Bayram veliden yardım ister. Hacı Bayram veli de gülümseyerek: "Beğim! bu şehri sen alamayacaksın. Ben göremem ama… Şu beşikteki Şehzade ile bizim köse (Akşemsettin) alacaktır. Emin olasın" der.
🔹 Bu olay üzerine sultan II. Murat bir daha şehri alma teşebbüsünde bulunmaz. Oğlu Şehzade Mehmet'e de her fırsatta "Mehmet Konstantiniye'yi sen, Akşemsettin ile birlikte alacaksın" öğüdünde bulunur. II. Murat düzenlediği vasiyetnamesinde İstanbul'un mutlaka alınmasını ve bu işin de oğlu Mehmet tarafından yapılmasını ister.
🔹 Hacı Bayram Veli'nin bu ferasetini gerek ailesi gerekse çevresinde kendisine öğretmenlik ve klavuzluk yapan bütün bilginler Şehzade Mehmet'in kişiliğine ve bilinçaltına yerleştirirler. Çünkü bir çocuk neye güdülenirse onu yapmaya çalışır. Fatih ömrünün sonuna kadar Akşemsettin'den hiç ayrılmaz ve her an onunla birlikte olmaktan mutluluk duyar.
🔹 Fatih, Akşemsettin'in önerileri doğrultusunda hareket ettiğini, hatta bütün seferlerinde ve bilhassa İstanbul'un alınmasında hocası Akşemsettin'in büyük teşvik ve yardımının olduğunu vurgular.
FATİH SULTAN MEHMET NASIL ÖLDÜ?
🔹 Fatih 3 Mayıs 1481 yılında Perşembe günü 50 yaşında bir sefere giderken Gebze yakınlarında Hünkarçayırı (Tekirçayırı) denilen yerde vefat etti.
🔹 İstanbul'da adına yaptırdığı caminin bahçesine defnedildi , sonra üzerine türbe yapıldı. Fatih'in Nikris hastalığından öldüğü söylense de, ne şekilde hangi hastalıktan öldüğü kesin olarak bilinmediğinden özel doktoru olan Yakup Paşa tarafından zehirlenerek öldürüldüğü iddiaları da mevcuttur.
Fatih Sultan Mehmet Türbesi, İstanbul Suriçi Fatih'teki, Fatih Camii haziresinde yer alır. İlk türbe binası, Fatih Sultan Mehmet'in vefatından sonra yapılmıştır.
FATİH SULTAN MEHMET'İ KİM ÖLDÜRDÜ?
🔹 Fatih Sultan Mehmet, sefere çıktığında şiddetli karın ağrıları çekti. Nikris hastalığının yanında yeni hastalıklar da baş gösterince tedavisine hekimbaşı Laristanlı Acem Hamideddin el-Lari başladı. Acem Lari başarısız olunca, eski hekimbaşı Yakup Paşa elinden bir şey gelmeyeceğini, yanlış bir ilaç kullanıldığını ve bu ilacın etkilerini gidermenin artık mümkün olmadığını söyledi.
🔹 Ancak diğer tabipler çaresiz kalınca hastaların tedavide kullanıldığı şurubunu vererek padişahın sancısını azaltma yolunda gitti. Fakat şurup tesirini göstermedi ve Fatih kısa bir komadan sonra 3 Mayıs 1481'de ikindi vakti vefat etti. Henüz 50 yaşında sefere giderken vefat etmesi ise büyük tartışmalara neden oldu. Bu konuda üç iddia ortaya atıldı.
FATİH SULTAN MEHMET'İN ÖLÜMÜNÜN ÜZERİNDEKİ SIR PERDESİ HABERİMİZİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
🔹 Bunlardan birincisi Amasya Valisi Şehzade Beyazıt'ın, Veziriazam Karaman Mehmet Paşa'nın kardeşi Cem Sultan lehindeki teşebbüsleri yüzünden başhekim Acem Lari'yi kullanarak babasını zehirlettiği şeklindeydi. Acem Lari , dört yıl sonra 1485'te öldüğünde, Edirneliler arasında hekimin İkinci Beyazıt tarafından zorla verdirilen aşırı dozda afyon yüzünden öldüğü dedikodusu dolaşıyordu. Bu konuda ikinci bir iddiaya göre Memluk Sultanı Kayıtbay, Acem Lari'yi kullanarak sultanı zehirletmişti.
🔹 Zehirlenme konusundaki üçüncü ve en kuvvetli iddia ise 30 yıl Fatih'in yanında hizmet edip, sultanın itimadını kazanan ve vezir rütbesi ile önemli görevlerde bulunmuş Yahudi mühtedisi eski hekimbaşı Yakup Paşa'nın (Maestro Jacopo ), Fatih'e karşı bir düzine kadar başarısız suikastta bulunan Venedikliler tarafından satın alınarak, zehirlenme hadisesinin gerçekleştirildiği şeklindedir.