Arama

Fatih Sultan Mehmet hayatı hakkında bilgiler

Fatih Sultan Mehmet, hadis-i şerif ile müjdelenen İstanbul'u 21 yaşında fethetti. Tarihi yeniden şekillendiren ve tüm zamanların en önemli devlet adamlarından birisi olan Sultan II. Mehmet, iyi bir stratejist ve büyük bir komutandı. Devlet otoritesine gölge getirmemek için en kapsamlı mücadeleyi verdi. Osmanlı devletinin hem devamını hem de şahlanışını temin etti. Osmanlı'yı devletten dünya imparatorluğuna dönüştüren Fatih Sultan Mehmet'in hayatına dair bilgileri derledik.

  • 18
  • 26

FATİH SULTAN MEHMED'İN SANATA VERDİĞİ ÖNEM

🔹 Fatih; alim, sanatkar ve şairleri etrafında toplayarak onları himaye etmiş, onlarla haftanın belirli günlerinde sohbet etme âdetini geliştirmişti. Bu sohbet haftada iki gün olarak gerçekleşirdi. Fatih Sultan Mehmet, sefere çıktığında etrafında âlim ve şairlere yer verir, fırsat buldukça da onlarla ilmî ve edebî sohbetler yapardı. Bu yapılan ilmî ve edebî sohbetlerin sonunda zaman zaman edebî, ilmî, dînî ve felsefî eserler ortaya çıkardı.

FATİH'İN YENİ BİR TARİH YAZDIĞI DESTANIN ŞİİRLERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN.

🔹 Şiire de ilgi duyan Fatih Sultan Mehmet, "Avni" mahlasıyla şiirler de yazdı. Sanata ve ilme verdiği önemle de bilinen Fatih, padişahlığı süresince birçok medrese yaptırarak, dünyanın farklı ülkelerinden bilim insanlarını İstanbul'a davet etti.

🔹 Tarihteki imparatorluk kurucularının vasıflarını taşıyan Fatih Sultan Mehmet, dünya hâkimiyetini amaç edinmiş kudretli bir asker ve geniş görüşlü bir kültür adamıydı. Hatta bazı Rum tebaalar onu, İstanbul'u elinde tutması sebebiyle "imparator" olarak gördü.

  • 19
  • 26

FATİH SULTAN MEHMET'İN KILICININ SIRRI NEYDİ?

🔹 Topkapı Sarayı'nda sergilenen en önemli eserlerden biri de Fatih Sultan Mehmed'in kılıcıdır. Fatih'in törenlerde kullanmak için İstanbul'u fethettikten sonra yaptırdığı kılıç, 7 kilo 125 santimdir. Çelik, som, demir ve altından yapılan kılıcın üzerinde sultana güç ve kuvvet vermesi için yazılmış bir de dua yer alır.

KILIÇ ÜZERİNDE YAZAN YAZI VE AYETLERİN MANASINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

🔹 İstanbul'un Fethi kararı Ulu Cami'de alınmıştır. Sultan Mehmet Han, Edirne'de bu kararı aldıktan sonra Cuma namazını burada kıldırır. Hutbeyi kılıçla okur, buradan 'Bismillah' der yola çıkılır, İstanbul'un Fethi müyesser olur. Osmanlı'ya 92 yıl başkentlik yaptığı dönemde şehzadelerin tahta çıkma törenleri ve kılıç kuşanma merasimleri de Ulu Cami'de yapılmıştır.

  • 20
  • 26
Fatih'in emaneti Akşemseddin kimdir?
Fatih’in emaneti Akşemseddin kimdir?

🔹 Bugün Suriye sınırları içinde yer alan Şam'da 1390'da doğan ve asıl ismi Muhammed Şemseddin b. Hamza olan Akşemseddin, küçük yaşta Kur'an-ı Kerim'i hıfzetti. Yedi yaşında ailesiyle Anadolu'ya gelip Samsun'un Kavak ilçesine yerleşen Akşemseddin, babası alim Şeyh Şerafettin Hamza'nın vefatının ardından şer'i ilimler ile tıp eğitimi aldı.

🔹 Kısa sürede Osmancık Medresesi'nde müderris olan Akşemseddin, tasavvuf yolunda yükselmek için İran, Şam ve Bağdat'ı dolaştıktan sonra kendisini bilenlerin tavsiyesi üzerine zamanın büyük velisi Hacı Bayram'a gitmeye karar verdi. Hacı Bayram Veli'nin yanında kaldığı süre içinde tasavvufun inceliklerini öğrenen Akşemseddin, icazetini aldıktan sonra Beypazarı'na yerleşti. Bir süre burada kalan Akşemseddin, daha sonra Göynük'e gitti.

  • 21
  • 26

🔹 Göynük'te yaşadığı dönemde Fatih Sultan Mehmet'in fetih hazırlıkları yaptığı haberi üzerine Edirne'ye giden Akşemseddin, İstanbul'un fethine katılarak padişahın yanında bulundu.

🔹 Fatih Sultan Mehmet'in "O benim hocamdır. Şehrin manevi fatihidir" dediği, fetihten sonra Ayasofya'da kılınan cuma namazında ilk hutbeyi okuyan Akşemseddin, İstanbul'da bulunan Eyüp Sultan'ın kabrini de bulduktan sonra Padişah'ın tüm ısrarlarına rağmen Göynük'e döndü ve 1459'da burada vefat etti.

🔹 İstanbul'un manevi fatihi, büyük bir alim, usta bir hekim, büyük bir veli ve çok yönlü bir bilim insanı olarak bilinen Akşemseddin, aynı zamanda yazdığı tıp kitabında mikrobu ilk tanımlayan kişidir.

İSTANBUL'UN MANEVİ FATİHİ: AKŞEMSEDDİN HAKKINDA BİLGİ EDİNMEK İÇİN TIKLAYIN

  • 22
  • 26

🔹 Anadolu'nun İslamlaşmasında büyük rolü olan alim, usta hekim, büyük bir veli ve çok yönlü bir bilim insanı olan Akşemseddin,aynı zamanda yazdığı tıp kitabında mikrobu ilk tanımlayan kişiydi. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'un kapısında kendisini karşılayan ahaliye, "O benim hocamdır. Şehrin manevi fatihidir" dediği Osmanlı döneminin önemli din alimlerinden biriydi.

🔹 1453 yılında Edirne'den İstanbul'a doğru yürüyen fetih ordusuna Akşemseddin ve tanınmış birçok mürşit talebeleriyle birlikte katılmışlardı. Sıkıntılı dönemlerde, ordunun sıkıntılı dönemlerinde hem Fatih'in hem de ordunun Kuvve-i maneviyesini destekleyici söylemleriyle, dualarıyla, tavırlarıyla, davranışlarıyla hep göz doldurmuştur. Fatih'in ve ordunun yanında olamadığı dönemlerde de mektuplarıyla bu vazifeyi yapmıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN