Fatih Sultan Mehmet’in Anadolu ve Rumeli fetihleri
Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u 1453 yılında fethetmiş; şehrin semalarında Müslüman sancağının dalgalanmasını sağlamıştı. Onun bu zaferi, Bizans İmparatorluğu için büyük bir yenilgiydi. Ancak Fatih'in fetihleri İstanbul ile sınırlı kalmamış, Anadolu ve Rumeli'de pek çok önemli noktayı da kuşatmıştı. Rumeli'de İtalya topraklarını fethetmeyi hedeflemiş, Anadolu'da ise daha çok iç isyanları bastırmaya çalışmıştı. Peki, Fatih Sultan Mehmet fetihlerini Anadolu ve Rumeli'de hangi noktaya kadar gerçekleştirebildi?
Giriş Tarihi: 06.01.2020
09:43
Güncelleme Tarihi: 06.01.2020
09:45
KARAMANOĞULLARI OSMANLI ALEYHİNE FAALİYET GÖSTERİYORDU
Osmanlı kuvvetleri karşısında yenilen İshak Bey, hâmisi Uzun Hasan'ın yanına kaçtı. İshak Bey tarafından Osmanlılar'a teklif edilen iki şehir ile Sıklan Hisarı ve Ilgın kaleleri dışındaki tüm diğer topraklar, Pir Ahmed'e verildi.
Osmanlı desteğiyle kısa sürede kardeşi İshak'ı mağlup eden Pir Ahmed, Karaman Beyi olmuştu. Bu, Fatih Sultan Mehmed'in Karamanoğulları'ndan birine Karaman'ı son kez verişi idi. Ancak bir süre sonra bütün Karaman beyleri gibi Pir Ahmed de Osmanlı İmparatorluğu aleyhine çalışmaya başladı ve Fatih'e itaatten ayrıldı.
KARAMAN’I ANADOLU’DAKİ BİR SANCAK HALİNE GETİRDİ
Pir Ahmed'de Karamanlılar'ın hiç bitmeyen bağımsızlık ruhu tekrar baş gösterdiğinde, Fatih Sultan Mehmet, Karaman Beyini ortadan kaldırarak, Karaman'ı Anadolu'daki Türk topraklarının bir sancağı haline getirmeye karar verdi.
Venedik meselesi yüzünden Pir Ahmed'in 1463'teki isyanına bir süreliğine göz yumuldu. Daha sonra Fatih Sultan Mehmet, 1465 yılının sonbaharında Anadolu'ya geçti. Pir Ahmed, kaçarak kendini Larende'ye kapattı. Veziriazam Mahmud Paşa, zorlu bir mücadeleden sonra Pir Ahmed'i son sığınağından da kaçırdı.
ŞEHZADE MUSTAFA KONYA’DA SANCAK BEYİ OLARAK BIRAKILDI
Bunun üzerine Pir Ahmed Bey de Varsak ve Turgut gibi Türkmen aşiretlerinin yaşadığı Toroslar'a sığındı. Fatih idaresindeki Osmanlı ordusu Konya başta olmak üzere, beyliğin önemli bir kısmını fethetmişti.
Fatih Sultan Mehmet'in en büyük oğlu Şehzade Mustafa, Konya'da sancakbeyi olarak bırakıldı. Kasım ayında sefer tamamlanınca, Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'a geri döndü.
KARAMAN’I GERİ ALMAK İÇİN TEKRAR ÇARPIŞTILAR
1467'de Uzun Hasan, Maveraünnehr'in büyük hükümdarı Ebu Said'e karşı önemli bir zafer kazandı. Ebu Said Han öldürüldü. Bu zaferden sonra konumu değişen Uzun Hasan, himayesine aldığı Karamanoğulları'nın hakkını korumak için harekete geçti.
Karamanoğlu Pir Ahmed, Karaman Beyliği topraklarına geri döndü ve eski Veziriazam Rum Mehmed Paşa ile çarpıştı.
AKSARAY DA OSMANLI’NIN BİR SANCAĞI OLDU
Karaman Türkmenleri beylerinin yanında savaşmaya başladıkları için bölgedeki Osmanlı güçleri Pir Ahmed'e karşı başarılı olamadılar. Bunun üzerine Bosna Sancakbeyi İshak Bey, Anadolu'ya çağrıldı.
İshak Bey, kısa bir süre sonra Pir Ahmed'i ve müttefiki olan kardeşi Kasım'ı mağlup etti. Karaman hükümdarlarının yeni başkenti Aksaray da, Konya'nın akıbetine uğradı.