Fatih Sultan Mehmet'in kılıcının sırrı neydi?
Topkapı Sarayı'nda sergilenen en önemli eserlerden birinin Fatih Sultan Mehmed Han'ın kılıcı olduğunu biliyor muydunuz? Peki, Fatih'in yaptırdığı bu kılıcın 7 kilo olduğunu ve üzerinde bir duanın yer aldığını? Sizler için Fatih'in kılıcı ve ecdadın tarihte yer almış kılıçları hakkındaki bilgileri derledik.
Giriş Tarihi: 29.05.2019
14:46
Güncelleme Tarihi: 19.02.2024
09:17
OSMANLI KILIÇ ÖRNEKLERİ
◾ Topkapı Sarayı Müzesi Hırka-i Saâdet Dairesi'nde ikisi Hz. Peygamber'e, biri Hz. Dâvûd'a (AS) ve diğerleri Hulefâ-yi Râşidîn ile ashaba izâfe edilen yirmi kadar kılıç bulunmaktadır.
◾ Müzelerimizde yer alan eğri kılıçların en eskileri Memlükler dönemine aittir. Osmanlıların Mısır'ı fethiyle ele geçirilen ve Topkapı Sarayı Müzesi'nde muhafaza edilen kılıçlardan Sultan Kalavun'a ait olanının uzunluğu kabzasıyla birlikte 91,5 santimetredir ; kabza ve balçağı 18. yüzyılda yenilenmiştir.
◾ Muhammed b. Kalavun'un kılıcının üzerindeki yazı ve tezyinat da daha sonraya aittir. Sultan Kayıtbay'a nisbet edilen kılıçlar arasında eğrilerden başka düz ve zırh delici tığ tipinde miğvel olanlar da vardır.
◾ Bazı Memlük kılıçlarında maden sanatının diğer örneklerinde de görüldüğü gibi iri yazılar dikkat çeker. Bazılarının kabza, balçak ve tabanlarında birbiriyle uyumlu arabesk motifler yer alır.
FATİH SULTAN MEHMET'İN DEHASININ ÜRÜNÜ: RUMELİ HİSARI
◾ İslam dünyasında Übülle (Irak), Dımaşk ve Busra, Yemen, Kirman, Kum, Horasan, İsfahan, Kahire, Tuleytula (Toledo), İşbîliye (Sevilla) ve Gırnata (Granada) kılıçları tanınmıştı.
◾ En meşhur kılıç ustaları Türkler'den ve İranlılar 'dandı. Özellikle Türkler'in çeliğe su vermedeki maharetlerinden Çin kaynakları da söz eder.
FATİH SULTAN MEHMET İSTANBUL'UN FETHİNDEN SONRA ŞEHRİ NASIL İMAR ETTİ?
OSMANLI KILIÇ ÖZELLİKLERİ
◾ Osmanlı kılıçları genelde eğri, ilk İslam kılıçları gibi çift ağızlı düz, yılankavî, miğvel, yatağan ve pala olmak üzere değişik tiplerdedir.
◾ Asıl Türk kılıcı denilen eğri kılıçların en eski örneklerinden biri İstanbul'un fatihi, meşhur komutan Fâtih Sultan Mehmed'e aittir. Kılıcın kabzası mor s dişindendir.
◾ Kalın sırtlı ve hafif eğri namlusunda uca kadar uzanan enli bir kan oluğu bulunmaktadır. Namlunun bir yüzünde altın kakma kıvrık dal ve başka bitkisel bezemeler, diğer yüzünde celî sülüs hatla yazılmış besmele, hamdele, dua ve salâtüselâm içeren bir metinle Fatih'in Osman Gazi'ye kadar giden dedeleri zikredilerek künyesi yazılmıştır.