Fatma Aliye Topuz kimdir? Fatma Aliye Topuz biyografisi...
Bugün 50 TL'nin arka yüzünde yer alan Türk edebiyatının ilk kadın romancısı Fatma Aliye Topuz, yaşadığı dönemde "Muhadarat", "Ref'et", "Udi", "Enin" ve "Ahmed Cevdet Paşa ve Zamanı" gibi birçok roman kaleme aldı. İşte Fatma Aliye Topuz'un hayat hikayesi…
Giriş Tarihi: 09.10.2019
09:15
Güncelleme Tarihi: 10.10.2019
10:08
Yazar Zafer Hanım'ın 1877'de "Aşk-ı Vatan" isimli tek bir roman yayımlaması dolayısıyla çok sayıda esere imza atan Fatma Aliye, "ilk kadın romancı" unvanını aldı.
Kızılay'ın o zamanki adı Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti'nin ilk kadın üyesi olan Fatma Aliye, Hilal-i Ahmer Hanımlar Genel Merkez Heyeti'ni de kurarak kâtibe olarak görev yaptı. Cephede ve cephe gerisindeki çalışmalara destek veren Fatma Aliye, Hilal-i Ahmer'in binlerce kahramanından biri olarak tarihe geçti.Toplumda kadının rolünü ön plana çıkaran çalışmalara imza atan Fatma Aliye, "Cemiyet-i İmdadiye" derneğini kurarak Rumeli hudutlarındaki askerlere ve onların ailelerine yardım gönderilebilmesi için çalışmalarda bulundu.
"Aşkın ve muhabbetin bir kere girdiği kalbi ne hâle getirdiğini siz bilemezsiniz." Udî, Fatma Aliye Hanım
50 liralık banknotların arka yüzünde
Tüm bu çalışmalar, Fatma Aliye'nin edebi yönü dışında yardım cemiyetlerindeki faaliyetleriyle de tanınmasına vesile oldu. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), 2009'da dokuzuncu emisyon çerçevesinde 50 liralık banknotların arka yüzünde hokka, tüy kalem ve kitap gibi imgelerle birlikte Fatma Aliye'nin portresini kullandı.
"İnsan zaten dünyaya ağlayarak gelir, inleyerek terk-i can eder. İlk sedası girye, son sesi enîn!" Enin, Fatma Aliye Hanım