Fransızların katlettiği Afrika mimarisi
Batı dünyasının doymak bilmeyen sömürge merakı ve insanlara zulmetme güdüsü Afrika'da asırlar boyunca devam etti. Fransızlar bu çerçevede, Afrika tarihinde kötü bir tarihe sahipler. 19. yüzyılda yüzde 35'ini işgal ettikleri kara kıtada, yerlilerin dillerinden kültürlerine kadar pek çok hayati unsuru Fransız kavramlarıyla yer değiştirdiler. Bu amansız sömürüden Afrika'nın kendisine özgü yerel mimarisi de payını aldı.
Giriş Tarihi: 14.01.2023
11:00
Güncelleme Tarihi: 14.01.2024
09:03
🔴 Fransız kolonyal kentin ilk denemeleri, Afrika'nın kuzeyinde Cezayir'de gerçekleştirilir.
🔴 Mühendis subaylar, ordu için meydan oluşturmak amacıyla aralarında önemli anıtlar ve dini yapıların da bulunduğu kayda değer bir kentsel dokuyu yok eder.
🔴 Her ne kadar Cezayir halkı bu kentsel soykırıma karşı çıksa ve ayaklansa da bu çaba, El Cedid Camii'ni kurtarmaya yetmez.
🔴 El Cedid Camii önüne kilise mimarisine özgü bir cephe inşa edilerek Fransız yönetimi tarafından adeta 'kamufle' edilir, minaresi saat kulesiyle gölgelenir. Önüne Orleans Dükü heykeli yerleştirilmesiyle de yapının bir cami olarak algılanması neredeyse imkansız hale getirilir.
Sömürge imparatorluğunun son varisi II. Elizabeth
🔴 Fransızlar halkın ayaklanmasının önüne geçmek için camiyi yıkmayacaklarını belirtirler. Nitekim ayaklanma durur, ancak yapı açıkça kiliseye dönüştürülerek cami hüviyetini tamamen yitirir.
🔴 Fransızlar Tunus'u ele geçirdikten sonra kentlerde yıkıcı değişiklikler gerçekleştirir. Yeni alanlar eklenerek özgün şehirler aslından koparılmaya çalışılır.
🔴 Şehir kapılarının ismi "Fransa Kapısı" olarak değiştirilir ve pek çok bulvar "Fransız Bulvarı" olarak adlandırılır.
🔴 Bahsi geçen şehirlerle sınırlı kalmayan Fransızlar , Beyrut'tan Trablusgarp'a kadar kentsel soykırıma imza atar. Halka tarihini, özünü, dilini, mimarisini unutturmak ve kendi köhne medeniyetlerini yerleştirmek için yapılan bu faaliyetler, tarihin kara lekesi olarak Afrika topraklarında varlığını devam ettiriyor.
Sömürgecilik: Topraklara değil zihinlere pranga