Fuat Sezgin'in Fikriyat'taki tüm yazıları
İmza attığı çalışmalarla ezberleri bozarak, dünyada çığır açan bir isimdi Prof. Dr. Fuat Sezgin. İslam Bilim Tarihine yaptığı katkılarla adını tarihe altın harflerle yazdırdı. Bilim tarihini yeniden yazan Fuat Sezgin'in doğum yıl dönümünde, Fikriyat'taki tüm yazılarını sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 24.10.2019
10:15
Güncelleme Tarihi: 24.10.2020
09:49
Yaklaşık 450 yılından beri eski Abbasi Rasathanesi'nin bulunduğu Bağdat'ın, m. 1258 yılındaki fethinden sonra Hükümdar Hülagu, bilgin Nasîreddîn et-Tûsî 'ye Batı Moğol İmparatorluğu'nun başkenti Merâga'da yeni bir rasathane kurma görevi vermişti. Rasathanenin inşasına 1259 yılına başlanmış olup, ne zaman bitirildiği ise bilinmemektedir. Rasathanenin 1270 yılı civarında, yani Hülagu'nun ölümünden (1265) birkaç yıl sonra çalışmaya başladığı tahmin olunmaktadır. Rasathane, bir meridyene tam olarak paralel uzanan bir tepe üzerine inşa edilmişti. Harabelerin planını o zamanki bilgilere dayanarak çizmiş olan A. Houtum-Schindler'in bildirdiğine göre, 1880'lerde bu rasathanenin sadece 4,5 – 5 ayak (yaklaşık 1,5 m.) kalınlığındaki duvar temelleri ve birkaç dairesel moloz yığını görülebilir durumdaydı.
Fuat Sezgin'e ait yazıyı okumak için tıklayın…
Merâga Rasathanesi’nin aletleri-1
Mü'eyyededîn el-Urdî, Risâle fî Keyfiyet el-Rasad ve-mâ Yuhtâcu ilâ İlmihî adlı eserinde 1260 yılında Merâga Rasathanesi için imal edilen astronomik aletler arasında duvara sabitlenmiş kadran'ı (Lebine veya Rub) ilk sırada tanıtmıştır. Değer sırada ise çemberli küre, gündönümü halkası, ekinoksal çember, hareket edebilir nişangahlı alet yer alır.
Fuat Sezgin'e ait yazıyı okumak için tıklayın…
Merâga Rasathanesi’nin aletleri – 2
Mü'eyyededîn el-Urdî, Risâle fî Keyfiyet el-Rasad ve-mâ Yuhtâcu ilâ İlmihî adlı eserinde eserinde 1260 yılında Merâga Rasathanesi için imal edilen diğer astronomik aletler ise çift kadranlı alet, çift bacaklı alet, yükseklik ve azimut ölçme aletidir.
Fuat Sezgin'e ait yazıyı okumak için tıklayın…
Merâga Rasathanesi’nin aletleri – 3
Mü'eyyededîn el-Urdî, Risâle fî Keyfiyet el-Rasad ve-mâ Yuhtâcu ilâ İlmihî adlı eserinde eserinde 1260 yılında Merâga Rasathanesi için imal edilen bir diğer astronomik aletler; dikey ölçek üzerinden sinüs belirleme aleti, mükemmel alet, gök küresidir.
Fuat Sezgin'e ait yazıyı okumak için tıklayın…
Da Vinci'nin Şifresi İslam Biliminde Saklı
Da Vinci'nin şifresi İslam biliminde saklı. Dikkat edilirse Avrupa'daki büyük keşiflerin çoğu hep İtalya'da oldu. Çünkü İtalya Suriye'den, Mısır'dan gümrük kapısı gibiydi. Da Vinci, akıllı bir adamdı. Birçok aletin modelini veriyordu ama hiçbirinin modelini yapamadı. Geçtiğimiz günlerde çok başarılı bir akademisyen arkadaşım bana şöyle dedi: Avrupa'nın dimağını dolduran yanlış isimler var. Bunların gerçek yerlerinin ne kadar az olduğunu gösteremediğimiz sürece İslam bilginlerinin hakları yenmiş olacaktır.
Fuat Sezgin'e ait yazıyı okumak için tıklayın…