Arama

Geçmişten günümüze uzanan öyküleriyle üç İstanbul lezzeti

Sirkeci'den Eminönü sokaklarına doğru yürürken karşımıza çıkar Ali Muhittin Hacı Bekir'in dükkanı. Akide şekerleri, lokumları ve şerbetleri ile asırlık tarifleri günümüze ulaştıran bu dükkanın, bir zamanlar Osmanlı'yı yurtdışında temsil eden büyük bir marka olduğunu biliyor muydunuz? Peki ya dost meclislerimizin vazgeçilmezi olan kahvenin ilk kez Kurukahveci Mehmet Efendi tarafından kavrularak satıldığını? Veya Vefa Bozacısı'nın kurucusu Hacı Sadık Vefa'nın bozaya kattığı yenilikleri ve bozasının lezzetindeki büyük sırrı? Geçmişten günümüze uzanan öyküleriyle üç İstanbul lezzetini sizlerle buluşturuyoruz.

  • 10
  • 20
MEHMET EFENDİ İLE YAŞANAN DÖNÜŞÜM
MEHMET EFENDİ İLE YAŞANAN DÖNÜŞÜM

O yıllarda Kurukahveci Hasan Efendi de İstanbul kahveci esnaflarından bir tanesidir. Dükkânında tıpkı diğer kahveci esnafları gibi ham kahve satar.

Fakat oğlu Mehmet Efendi bir süre sonra dükkânın başına geçince kahvecilikte bir ilki gerçekleştirir. Ve ham olarak satılan kahveyi tavada kavurup dibekte döverek tam pişirme kıvamında tüketicilere satmaya başlar.

  • 11
  • 20
TAHMİS SOKAĞI SARAN KAVRULMUŞ KAHVE KOKUSU
TAHMİS SOKAĞI SARAN KAVRULMUŞ KAHVE KOKUSU

Mehmet Efendi'nin dükkânının bulunduğu Tahmis Sokağa girer girmez insanı saran kavrulmuş kahvenin kokusu kahve tiryakilerini kendine çekmeye başlar.

Bu uygulama o kadar benimsenir ki İstanbul halkı kısa zamanda Mehmet Efendi'nin dükkânını "Kurukahveci Mehmet Efendi" diye anmaya başlarlar.

Kurukahveci Mehmet Efendi ortaya koyduğu bu farkla tüm İstanbul kahvecilerinden ayrılır hatta dünya markası olmaya doğru hızla ilerler.

  • 12
  • 20
SOHBET MECLİSLERİNİN VAZGEÇİLMEZİ OLDU
SOHBET MECLİSLERİNİN VAZGEÇİLMEZİ OLDU

Kurukahveci Mehmet Efendinin ürettiği ürünler sohbet meclislerinin vazgeçilmezi olur. Ancak Kurukahveci Mehmet Efendi'nin vefat etmesinden sonra dükkân oğulları tarafından işletilmeye başlanır.

İstanbul halkı çoktan Kurukahveci Mehmet Efendi'yi gönüllerinde marka yapmıştır ancak resmi markalaşma dönemi bu arada gerçekleşir.

  • 13
  • 20
130 YILDIR DEVAM EDEN GELENEK
130 YILDIR DEVAM EDEN GELENEK

1934 yılında soyadı kanununun çıkmasıyla aile, Kurukahveci soyadını alır. Yine aynı dönemde uluslararası fuarlara katılım gerçekleşir ve butik üretim tarzından toplu üretim modeline geçiş sağlanır.

Yazılı ve görsel reklamlarla marka konumlandırması yapılır, farklı yerlerde şubeler açılır ve günümüze kadar gelinir.

Kurukahveci Mehmet Efendi'nin 130 yıl önce Tahmis Sokak'taki küçük dükkânda yazmaya başladığı serüven bugün varisleri tarafından devam ediyor.

  • 14
  • 20
VEFA BOZACISI
VEFA BOZACISI

Boza, arpa, buğday, yulaf ya da çavdar gibi tahılların mayalanmasıyla oluşturulan bir içecek türüdür. Oldukça eski bir geçmişe dayanan boza, milli içecek olarak da anılır.

Vefa Bozacısı'nın kurucusu Hacı Sadık Vefa 93 Harbi göçmenlerindendir. Prizren'den İstanbul'a göçen Vefa ailesi, Ebu'l Vefa Hazretleri'nden hareketle Vefa olarak anılan semte yerleşir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN