Arama

Geçmişten günümüze uzanan öyküleriyle üç İstanbul lezzeti

Sirkeci'den Eminönü sokaklarına doğru yürürken karşımıza çıkar Ali Muhittin Hacı Bekir'in dükkanı. Akide şekerleri, lokumları ve şerbetleri ile asırlık tarifleri günümüze ulaştıran bu dükkanın, bir zamanlar Osmanlı'yı yurtdışında temsil eden büyük bir marka olduğunu biliyor muydunuz? Peki ya dost meclislerimizin vazgeçilmezi olan kahvenin ilk kez Kurukahveci Mehmet Efendi tarafından kavrularak satıldığını? Veya Vefa Bozacısı'nın kurucusu Hacı Sadık Vefa'nın bozaya kattığı yenilikleri ve bozasının lezzetindeki büyük sırrı? Geçmişten günümüze uzanan öyküleriyle üç İstanbul lezzetini sizlerle buluşturuyoruz.

  • 4
  • 20
SARAYIN ŞEKERCİBAŞISI OLDU
SARAYIN ŞEKERCİBAŞISI OLDU

Şekerlemeleri saray ahalisi tarafından çok beğenilen Hacı Bekir, bir nişanla ödüllendirilerek sarayın şekercibaşısı olarak atanır.

Hacı Bekir dükkânında üretilen ürünler zamanla Türk kültürünün bir simgesi haline gelir.

  • 5
  • 20
OSMANLI’NIN DÜNYA MARKASI OLAN GURURU
OSMANLI’NIN DÜNYA MARKASI OLAN GURURU

Hacı Bekir'in ürünleri o dönem adeta imparatorluğu temsil eden gıda ürünleri olarak görülür.

Uluslararası arenadan Osmanlı gıda sanayiinin gururu olan Ali Muhittin Hacı Bekir markası 1873 yılında katıldığı uluslararası Viyana Fuarı'nda gümüş ve 1897 Brüksel Fuarı'nda altın madalya kazanır. Hacı Bekir artık dünya markası olmuştur.

  • 6
  • 20
TÜRK ŞEKERLEMECİLİĞİNİ YURTDIŞINDA TEMSİL ETTİ
TÜRK ŞEKERLEMECİLİĞİNİ YURTDIŞINDA TEMSİL ETTİ

Hacı Bekir gösterdiği yoğun faaliyetlerle ihracat da yapar ve Amerika, Japonya, Mısır, Güney Afrika, İngiltere gibi ülkelerdeki firmalara satış yapacak konuma gelir.

Yurtdışında çeşitli ülkelerde temsilcilikler açarak Türk şekerlemeciliğini bu ülkelerde temsil eder.

  • 7
  • 20
ÜÇ MAĞAZASIYLA HİZMET VERMEYE DEVAM EDİYOR
ÜÇ MAĞAZASIYLA HİZMET VERMEYE DEVAM EDİYOR

Ali Muhittin Hacı Bekir günümüzde lokum, helva, reçel, çeşitli ezmeler, bisküviler, kek çeşitleri ve demirhindi gibi şerbet çeşitleriyle ilk açıldığı mağazaya ek olarak İstanbul'daki üç mağazasıyla hizmet vermeye devam eder.

  • 8
  • 20
KURUKAHVECİ MEHMET EFENDİ
KURUKAHVECİ MEHMET EFENDİ

İstanbul'un kahve ile tanışması Kanuni Sultan Süleyman dönemine rastlar. Asıl memleketi olan Yemen'den İstanbul'a getirilen kahve, o günden sonra Türk kültürünün ayrılmaz bir parçası haline gelir.

16. yüzyılda ülkemize misafir olarak giren bu içecek zamanla ev sahibi olur ve imparatorluk İstanbul'unda her köşe başında bir kahveci dükkânı açılacak kadar çok sevilir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN