Geçmişten günümüze uzay çalışmaları
Geçmişi astronomik keşiflere kadar uzanan uzay çalışmaları, tarih boyunca en büyük rekabet alanlarından biri oldu. Özellikle Soğuk Savaş döneminde ABD ile Sovyetler Birliği arasındaki uzay yarışları ile bu alanda pek çok atılım ve ilk gerçekleştirildi. İlerleyen yıllarda uzay yarışlarına diğer ülkelerin yanı sıra özel sektör de dâhil oldu ve pek çok teknoloji girişimcisi, "uzaya turistik yolculuk yapmak" amacıyla yatırımlarını bu alana kaydırdı.
Giriş Tarihi: 11.02.2021
17:29
Güncelleme Tarihi: 04.10.2023
16:10
Sesli dinlemek için tıklayınız.
UZAYA GÖNDERİLEN İLK İNSAN: YURİ GAGARİN
12 Nisan 1961 tarihinde Sovyetler Birliği, Vostok 1 adlı araçla Yuri Gagarin'i uzaya göndererek bir ilki gerçekleştirdi. Böylece insanoğlunun uzay yolculuğu da başlamış oldu.
🔹
Sovyet Hava Kuvvetleri pilotu Yuri Gagarin, uzaya çıkan ilk insan olarak tarihe geçtiğinde henüz 27 yaşındaydı. Fiziksel ve psikolojik dayanıklılığa tabi tutulan adaylar arasından performansı ve fiziksel özellikleri ile sıyrılmayı başarabilmişti.
Gagarin bu başarısı ile Uzay Çağı'nı başka bir boyuta taşımış oldu ve uluslararası bir ün kazandı. Uzayda 1 saat, 48 dakika geçirdi. Ancak bu yolculuk onun ilk ve tek uzay yolculuğu oldu. Gagarin, 1968 yılında rutin bir deneme uçuşu gerçekleştiği sırada kaza geçirerek eğitmeniyle birlikte 34 yaşında yaşamını yitirdi.
Müslüman alimlerin bilim tarihine yön veren uzay çalışmaları
UZAYA ÇIKAN İLK KADIN VE İLK SİVİL: VALENTİNA TEREŞKOVA
16 Haziran 1963 tarihinde Sovyetler Birliği, Vostok 6 adlı araçla uzaya Valentina Tereşkova'yı gönderdi.
🔹
Uzaya çıkan ilk kadın ve ilk sivil olarak tarihe geçen Tereşkova, Vostok 6'nın pilotluğu için 400'ün üzerinde başvuru ve 5 finalist arasından seçilmişti. Dünya'nın yörüngesinde 48 tur atan Tereşkova, uzayda 2 gün, 23 saat ve 12 dakika geçirdi.
Kozmonot olmadan önce Tereşkova, tekstil fabrikasında montaj işçisi ve amatör bir skydiving sporcusuydu.
📌 Uzaya çıkan ikinci kadın ise ondan 19 yıl sonra Svetlana Savitskaya olmuştu.
UZAY KEŞİFLERİNE ÇİN DE DÂHİL OLDU
Uzay yarışlarına, 1960'lı yıllarda Çin de dâhil oldu. İlk kez 1967 yılında insanlı uzay yolculuğu yapma kararı alan Çin, 1970'lerde yapılan Shuguang uzay aracı ile başarısız oldu.
🔹
Çinli taykonot Yang Liwei, 15 Ekim 2003'te Shenzhou 5 mekiğiyle uzayda 21 saat uçarak ülkesinin ilk insanlı uzay yolculuğunu gerçekleştirdi.
📌 Gerçekleştirilen bu tarihi uçuşların ardından uzaya yapılan yolculukların sayısı, uzaya gönderilen uyduların ve uzay mekiklerinin sayısı da arttı.
Uzay programında gerçekleştirilen başarılarla yeni gökcisimleri, yıldızlar, gezegenlere ait sırlar , ozon tabakası, Samanyolu galaksisi gibi yeni keşiflerin yanı sıra dünyaya ait bilgiler ve görüntüler de elde edildi.
Uydu teknolojileri ve iletişim, yayıncılık sistemlerini değiştirdi; küreselleşmeyi hızlandırdı. Dünyanın fotoğrafları uydu sayesinde çekilebilir oldu.
2011’DE UZAY YARIŞLARINA ÖZEL SEKTÖR DE EKLENDİ
NASA, kamu kaynaklarıyla yürütülen tüm insanlı uçuş programlarına 2011 yılında son vererek bu alanda özel sektör girişimlerini teşvik etmeye başladı.
🔹
NASA'nın programı kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu'na personel taşımak üzere SpaceX'in "Dragon Crew" ve Boeing'in "CST-100 Starliner" uzay mekikleri için test uçuşları yapıldı.
Alçak yörüngenin ötesine yönelik insanlı uzay yolculukları için ise Northrup Grumman'ın "Orion" ve SpaceX'in "Starship" uzay mekikleri kullanılacak.