Görülmesi gereken antik kentler
Malum olduğu üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2020 yılını 'Patara Yılı' ilan ettiklerini duyurdu. Patara Muğla'da bulunan bir antik kenttir. Muhteşem bir kültürel birikime sahip olduğumuz ülkemizde antik kentler, çağları birbirine bağlayan en önemli simgelerdendir. Bildiklerimizin aksine Türkiye bir antik kent cennetidir. Peki antik kent nedir? Antik kent isimleri nelerdir, Antalya, Çatalhöyük ve daha pek çok şehirde bulunan antik kentler hangileridir? İşte Türkiye'de görülmesi gereken 20 antik kent sizlerle…
Giriş Tarihi: 13.02.2020
10:26
Güncelleme Tarihi: 13.02.2020
10:32
2014'te UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne eklenen kent, milattan önce 3. yüzyılda Pergamon Krallığı'nın başkentiydi. Pergamon, günümüzde İzmir iline bağlı Bergama ilçesinin merkezinin yerinde kurulu antik kentin adıdır. Burada 50 bin kişilik amfitiyatro ile 30 bin kişilik tiyatro vardı. Günümüzde Viran Kapı denilen kalıntılar tiyatronun ayakta kalan kemeridir. Kentin kalıntılarını, 1870'lerde Batı Anadolu'da demiryolu döşenmesinde çalışan Alman mühendis Carl Humann buldu.
Bir zamanlar deniz kenarında kurulmuş olan kent, bugün Menderes Nehri'nin biriktirdiği alüvyonlardan dolayı kıyıdan kilometrelerce uzaklıkta yer alıyor. İnce matematik hesaplarıyla kent 80 eşit alanlı bloka ayrılarak inşa edilmiş.
Antik Yunan'da Pisidya'nın başkenti olan kent Büyük İskender'in burayı almak istemesiyle adını duyurur. 1990'da başlayan kazılarda ortaya çıkan ihtişamlı heykeller, 9 bin kişilik tiyatro ve Roma hamamı dikkat çekiyor.
UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde olan, Homeros'un 2700 yıl önce yazdığı İlyada Destanı'nın geçtiği ve uğruna 10 yıl savaşılan yer burası.
Troya örenyeri tarihöncesi dönem kazılarının yapıldığı ilk yerdir ve bu özelliği nedeniyle arkeolojinin bilim olduğu yerdir. Tarihin 'aşk, kahramanlık ve uygarlık yuvası' olarak tanımladığı bu şehir üzerine birçok destan yazılmış ve bu destanlar Troya'yı günümüze kadar yaşatmıştır. Troya'nın kurucuları Çanakkale İl'inde ilk yerleşim yerini kuran Dardanos'un çocukları ve torunlarıdır. Şehrin kuruluşuna dair bir efsanede Dardanos kral soyundan gelen İlos'un bir yarışmada benekli bir inek kazandığı, bilicilerin ona bu ineğin durduğu yerde bir şehir kurmalarını öğütledikleri, ineğin gide gide bugünkü Hisarlık Tepesi'nde durduğu ve bu sebeple İlos'un burada bir şehir kurarak adına Ilion dediği anlatılır.
Göbeklitepe veya Göbekli Tepe, Şanlıurfa il merkezinin yaklaşık olarak 22 km kuzeydoğusunda, Örencik Köyü yakınlarında yer alan dünyanın bilinen en eski kült yapılar topluluğudur. Göbeklitepe, kent olmaktan çok bir kültürdür. Toplanma alanı, yaşam merkezi gibi bir yerdir. Kent olmasa da kentlerin önünü açmış, tarihimize tam anlamıyla ışık tutmuş bir yerdir. Önemi ise bildiğimiz tarihi değiştiren bir özelliğe sahip olmasıdır. Şu andaki çalışmalara göre medeniyetimizi yaklaşık 12.000 yıl öncesine götürmekte. Göbeklitepe, bugüne kadar avcı toplayıcı insan toplulukları hakkındaki fikirlerimizi değiştirecek derece önemli bilgiler barındırır.