Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Hendek Savaşı kaç yılında oldu? Hendek Savaşı’nı kim kazandı?

Hendek Savaşı kaç yılında oldu? Hendek Savaşı’nı kim kazandı?

Hendek Savaşı, İslam tarihinin dönüm noktalarından biridir. Müşrik ordusu, Yahudilerin de desteğini alarak Medine'nin üzerine yürümüş ancak daha önce hiç görmediği bir savaş taktiği ile karşılaşmıştı. Peygamber Efendimiz, Uhud'da alınan dersleri de göz önünde bulundurarak müşriklere karşı bir "savunma savaşı" yapılmasını uygun görmüş; Selman-ı Farisi'nin önerisiyle Medine'nin çevresine 5,5 kilometre boyunca geniş hendekler kazılmıştı. Resul-i Ekrem, bu hendeklerin kazımına bizzat kendisi de katılmış; Medine'ye ulaşan ve Müslümanların 4 katı sayısınca askeri bulunan müşrik ordusu, daha önce hiç karşılaşmadığı bu müdafaa karşısında şaşkına dönmüştü. Peki, Hendek Savaşı kaç yılında oldu? Hendek Savaşı'nı kim kazandı?

  • 10
  • 20
MÜSLÜMANLAR SAYICA MÜŞRİK ORDUSUNUN ÇEYREĞİ KADARDI
MÜSLÜMANLAR SAYICA MÜŞRİK ORDUSUNUN ÇEYREĞİ KADARDI

🔸 Birkaç haftada tamamlanan hendek kazma işinden hemen sonra muhtemelen 10 bin ila 12 bin kişiden oluşan düşman ordusu Medine'ye ulaştı ve karargâhını şehrin kuzeyinde Uhud Savaşı'nın yapıldığı alanda kurdu; müşriklerin sancağını Benî Abdüddâr'dan Osman bin Talha taşıyordu.

🔸 Müslüman askerlerin sayısı ise 3 bin kadardı ve muhacirlerin sancaktarı Zeyd bin Hârise, ensarınki de Sa'd bin Ubâde idi. Resûl-i Ekrem kadınlarla çocukların, yiyecek ve içeceklerin, değerli eşyaların ve hayvanların şehirde bulunan en müstahkem binalarda toplanmasını ve ordunun Sel' dağı eteklerinde karargâh kurmasını emretti. Kendisi de çadırını Zûbâb dağından bugün Fetih Mescidi'nin bulunduğu yere nakletti.

  • 11
  • 20
MÜŞRİKLER HENDEKLER KARŞISINDA ŞAŞKINA UĞRADI
MÜŞRİKLER HENDEKLER KARŞISINDA ŞAŞKINA UĞRADI

🔸 Kureyşliler ve müttefikleri böyle bir hendekle karşılaşacaklarını hiç düşünmedikleri için şaşırıp kaldılar. Zira hendekler, düşman süvarilerini hücumdan caydıracak bir genişliğe sahipti ve gece gündüz Müslüman birlikler tarafından kontrol altında tutuluyordu.

🔸 Daha önce Hayber'e sürülmüş olan Benî Nadîr'e mensup bir heyet, Medine'de oturan ve Müslümanlarla arası iyi olan Benî Kurayza Yahudilerine gidip onları Müslümanlara karşı hücuma geçmeye ikna etti.

🔸 Durumu öğrenen Hz. Peygamber hemen tedbir aldı ve birkaç yüz kişiden oluşan iki birlik göndererek Yahudi mahallelerinin etrafını kuşattı.

🔍 Kur'an-ı Kerim'de geçen iki büyük savaş

  • 12
  • 20
MÜSLÜMAN OLAN NUAYM’IN SAVAŞTAKİ ROLÜ
MÜSLÜMAN OLAN NUAYM’IN SAVAŞTAKİ ROLÜ

🔸 Öte yandan Gatafân ve Fezâre kabileleriyle birlikte gelen paralı askerlerle ayrı bir anlaşma yapmak üzere onlara bir heyet gönderdi; fakat istedikleri aşırı ücret yapılan bir toplantıdan sonra reddedildi. Bu arada Benî Eşca' kabilesinin reisi Nuaym bin Mes'ûd Müslüman olmuş ve bunu henüz kimse duymamıştı.

🔸 Nuaym, Resûl-i Ekrem'in isteği üzerine Benî Kurayza Yahudilerine gitti ve kendilerine Medineli olmayan müttefiklerin yurtlarına dönünce yalnız kalacaklarını, onlardan savaşacaklarına ve kuşatmayı kaldırmayacaklarına dair söz vermelerini, güvence için de Kureyş'ten rehin istemelerini tavsiye etti.

  • 13
  • 20
MÜŞRİK ORDUSU BU HABERLE İHTİLAFA DÜŞTÜ
MÜŞRİK ORDUSU BU HABERLE İHTİLAFA DÜŞTÜ

🔸 Sonra da müttefik ordugâhlarına giderek Yahudilerin gizlice Hz. Peygamber'le anlaştıklarını, Kureyş'in bazı ileri gelenlerini rehin alıp ona götürmeye karar verdiklerini söyledi; aynı haberleri Müslümanlar arasında da yaydı.

🔸 Böylece düşman saflarında ortaya çıkan ihtilâf Benî Kurayza Yahudilerinin saf dışı kalmaları sonucunu doğurdu. Muhasara esnasında hendeğin her iki yanında bulunan taraflar birbirlerine ok ve taş yağdırmaktaydı. Müşrikler hendeği geçebilecek dar alanlar arıyor ve hücumlarını yoğunlaştırıyordu.

  • 14
  • 20
MÜŞRİKLER ARALARINDA NÖBETLEŞEREK HÜCUMA GEÇİYORLARDI
MÜŞRİKLER ARALARINDA NÖBETLEŞEREK HÜCUMA GEÇİYORLARDI

🔸 İslâm ordusu, bir yandan düşmanların başka bölgelerden şehre sızmasına engel olmaya, bir yandan da onları hendek boyunca etkisiz hale getirmeye çalışıyordu.

🔸 Müşrikler aralarında nöbetleşerek hücuma geçiyorlar, bu birliklere sırasıyla Ebû Süfyân bin Harb, Hübeyre bin Ebû Vehb, İkrime bin Ebû Cehil, Dırâr bin Hattâb, Hâlid bin Velîd ve Amr bin Âs gibi ünlü savaşçılar kumanda ediyorlardı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN