Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Hendek Savaşı kaç yılında oldu? Hendek Savaşı’nı kim kazandı?

Hendek Savaşı kaç yılında oldu? Hendek Savaşı’nı kim kazandı?

Hendek Savaşı, İslam tarihinin dönüm noktalarından biridir. Müşrik ordusu, Yahudilerin de desteğini alarak Medine'nin üzerine yürümüş ancak daha önce hiç görmediği bir savaş taktiği ile karşılaşmıştı. Peygamber Efendimiz, Uhud'da alınan dersleri de göz önünde bulundurarak müşriklere karşı bir "savunma savaşı" yapılmasını uygun görmüş; Selman-ı Farisi'nin önerisiyle Medine'nin çevresine 5,5 kilometre boyunca geniş hendekler kazılmıştı. Resul-i Ekrem, bu hendeklerin kazımına bizzat kendisi de katılmış; Medine'ye ulaşan ve Müslümanların 4 katı sayısınca askeri bulunan müşrik ordusu, daha önce hiç karşılaşmadığı bu müdafaa karşısında şaşkına dönmüştü. Peki, Hendek Savaşı kaç yılında oldu? Hendek Savaşı'nı kim kazandı?

  • 13
  • 20
MÜŞRİK ORDUSU BU HABERLE İHTİLAFA DÜŞTÜ
MÜŞRİK ORDUSU BU HABERLE İHTİLAFA DÜŞTÜ

🔸 Sonra da müttefik ordugâhlarına giderek Yahudilerin gizlice Hz. Peygamber'le anlaştıklarını, Kureyş'in bazı ileri gelenlerini rehin alıp ona götürmeye karar verdiklerini söyledi; aynı haberleri Müslümanlar arasında da yaydı.

🔸 Böylece düşman saflarında ortaya çıkan ihtilâf Benî Kurayza Yahudilerinin saf dışı kalmaları sonucunu doğurdu. Muhasara esnasında hendeğin her iki yanında bulunan taraflar birbirlerine ok ve taş yağdırmaktaydı. Müşrikler hendeği geçebilecek dar alanlar arıyor ve hücumlarını yoğunlaştırıyordu.

  • 14
  • 20
MÜŞRİKLER ARALARINDA NÖBETLEŞEREK HÜCUMA GEÇİYORLARDI
MÜŞRİKLER ARALARINDA NÖBETLEŞEREK HÜCUMA GEÇİYORLARDI

🔸 İslâm ordusu, bir yandan düşmanların başka bölgelerden şehre sızmasına engel olmaya, bir yandan da onları hendek boyunca etkisiz hale getirmeye çalışıyordu.

🔸 Müşrikler aralarında nöbetleşerek hücuma geçiyorlar, bu birliklere sırasıyla Ebû Süfyân bin Harb, Hübeyre bin Ebû Vehb, İkrime bin Ebû Cehil, Dırâr bin Hattâb, Hâlid bin Velîd ve Amr bin Âs gibi ünlü savaşçılar kumanda ediyorlardı.

  • 15
  • 20
HZ. ALİ’NİN BİR KILIÇ DARBESİYLE YERE SERİLDİ
HZ. ALİ’NİN BİR KILIÇ DARBESİYLE YERE SERİLDİ

🔸 Bir gün Hz. Peygamber'in çadırı müşrikler tarafından yoğun biçimde ok yağmuruna tutulmuş, ancak ashabın ok ve taşlarla karşılık vermesi üzerine saldırı başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

🔸 Bu sırada Kureyş süvarilerinden İkrime bin Ebû Cehil, Nevfel bin Abdullah, Hz. Ömer'in kardeşi Dırâr bin Hattâb, Hübeyre bin Ebû Vehb ve Amr bin Abdüved hendeğin dar bir yerinden İslâm ordusunun bulunduğu tarafa geçtiler.

🔸 Araplar arasında cesaretiyle şöhret kazanan Amr bin Abdüved mübâreze için bir savaşçı istedi. Henüz genç yaşta bulunan Hz. Ali mübâreze için onun karşısına çıktı.

🔸 Resûl-i Ekrem Ali'ye kılıcını verdi ve sarığını sardı. Amr, başlangıçta küçümsediği Hz. Ali tarafından bir kılıç darbesiyle yere serildi. Onunla birlikte hendeği geçenler de geri çekilmek zorunda kaldılar. Nevfel bin Abdullah ise hendeğe düşerek öldü.

  • 16
  • 20
UZUN SÜREN SAVAŞ MÜŞRİKLERİ TÜKETMİŞTİ
UZUN SÜREN SAVAŞ MÜŞRİKLERİ TÜKETMİŞTİ

🔸 Esasen müşrikler kısa sürecek bir savaş için hazırlanmışlardı ve işin uzaması hem savaşçıların hem de binek hayvanlarının yiyecek kaynaklarının tükenmesine sebep oluyordu.

🔸 Bu arada Hayber Yahudilerinin gönderdiği 20 deve yükü yiyecek maddesi ve hayvan yemi Müslümanların eline geçti. Ayrıca hava da iyice soğumuştu; Medine'nin şiddetli soğuğu Mekkelileri güç durumda bırakıyordu.

🔍 Müslümanlar silah teknolojisinin temellerini nasıl attılar?

  • 17
  • 20
ŞİDDETLİ RÜZGAR MÜŞRİKLERİN MUKAVEMETİNİ İYİCE KIRDI
ŞİDDETLİ RÜZGAR MÜŞRİKLERİN MUKAVEMETİNİ İYİCE KIRDI

🔸 Şiddetli bir rüzgâr onların mukavemetini iyice kırmış ve müşrikler paniğe kapılmıştı. O sıralarda şevval ayının sonuna gelinmişti; haram aylardan zilkade girmek üzereydi ve hac mevsimi başlayacaktı.

🔸 Kureyş ordusu kumandanı Ebû Süfyân, bu şartlar altında sonuç alınamayacağını anlayıp Mekke'ye dönmek üzere kuşatmayı kaldırdı; parayla tutulmuş askerler de çekilip gitmekten başka çare bulamadılar.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN