Arama

Hindistanlı mütefekkir Şibli Numani İstanbul’u nasıl anlattı?

Şibli Numani, Hindistan'da modern düşüncenin temellerini atan mütefekkirlerden biri. Tarihçiliğinin yanında çalışmalarında temel İslam ilimlerini de işlemiş, ıslahat anlayışında fıkıh ve siyasetten önce kelama öncelik vermişti. Şibli Numani, kaleme aldığı "İslam Kahramanları" eserine yardımcı olacak belgelere ulaşmak için Osmanlı topraklarına gelmiş, nadir eserlerin bulunduğu birçok kütüphane gezmiş, Gazi Osman Paşa'nın da aralarında olduğu pek çok önemli kişiyle tanışıp sohbet etmişti. Peki, Sultan II. Abdülhamid zamanında İstanbul'a gelen Numani, bu toprakları nasıl anlattı?

  • 10
  • 10
‘TÜRKLERİN İLMİ ÇALIŞMALARININ GÜZEL BİR ÖRNEĞİ’
‘TÜRKLERİN İLMİ ÇALIŞMALARININ GÜZEL BİR ÖRNEĞİ’

İbn-i Rüşd, Aristo'nun bütün kitaplarının çok faydalı bir özetini yazmıştı. Bu özetin aslı yok olmuş, hiçbir yerde izine rastlanmıyordu. Fakat çok eskiden bunun Latinceye tercümesi yapılmış ve bu tercüme şu anda Avrupa kütüphanelerinde bulunuyor.

Es'ad Efendi adında bir Türk âlimi bu Latinceye tercüme edilmiş özeti, Arapçaya tercüme etmiş ve yer yer bazı eklemeler yapmıştır. Ben, bu tercümeyi Ragıp Paşa Kütüphanesi'nde gördüm. Büyük bir derleme eserdir. Türklerin ilmi çalışmalarının güzel bir örneğidir."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN