Arama

I. Dünya Savaşı'nın neden olduğu travma

Küresel dünyanın ilk büyük harbi olan I. Dünya Savaşı, milyonlarca masum insanı hayatından koparırken yaşayan onlarca askerin de "savaş sonrası bunalıma girmesine" sebep olmuştur. 1915 - 1916 yılında gerçekleşen Somme Savaşı'nın ardından insanlık ilk kez Shell Shock travması ile tanışmıştır. İşte, 80 bin askerin yakalandığı o rahatsızlığa dair bilmeniz gerekenler...

  • 10
  • 10

80 BİN ASKER SHELL SHOCK'A YAKALANDI

"Savaş ya da öl" psikolojine sahip askerler, çevresinde ölen arkadaşlarını gördükçe gerçekten kopmaya ve yavaş yavaş akıllarını yitirmeye başlar. Kimisi bu rahatsızlıktan ötürü yürüme yetisini, kimisi de konuşma yetisini kaybeder. William ve Charles'in yaptıkları çalışmalar ciddiye alınmamış ve bu hastalığa yakalanan askerler tedavi edilmeden topluma karışmaya başlamıştır.

◾ Gerekli önlemlerin alınmadığı savaş bunalımında bir süre sonra birikme meydana gelmiştir. "Artık bir tedavi sürecinin olması gerektiği düşüncesi" hükümet tarafından onaylanmış ve eyleme geçirilmeye başlanmıştır. Fakat tedavi sürecinin uzun olması, insanların iyileşmeye dair umutlarının yok olmasına sebep olur.

◾ Yaşanan tüm bu olaylardan sonra tam 80 bin askerin Shell Shock sendromuna yakalandığı tespit edilir. Bir kısmı bu hastalığın kurbanı olmuş bir kısmı ise bu hastalığın pençesinde yaşamlarına fiziksel ve psikolojik yetilerini kaybetmiş bir şekilde devam etmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN