Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • İbn Haldun "insanı açlık değil, tokluk öldürür" sözüyle ne kastediyor?

İbn Haldun "insanı açlık değil, tokluk öldürür" sözüyle ne kastediyor?

İbn Haldun, İslam kültür ve tarihinin en önemli alimlerinden biridir. Kaleme aldığı Mukaddime adlı eserinde beslenmenin sağlık, ahlak ve ibadet üzerinde oldukça etkili bir husus olduğuna dikkat çeker. İbn Haldun, bolluk ve genişliğin kişiler üzerindeki etkilerine değinerek, nefsini ve bedenini açlığa alıştıran, dünyevi lezzetlerden uzaklaştıranların kendilerini dine ve ibadete verdiklerini belirtir. Peki ya İbn Haldun'a göre beslenmek, ibadeti nasıl etkiliyor? İbn Haldun "insanı açlık değil, tokluk öldürür" sözüyle ne kastediyor?

  • 11
  • 14
YİYECEKLERİN TÜRÜNE GÖRE KARAKTERLERİN OLUŞMASI
YİYECEKLERİN TÜRÜNE GÖRE KARAKTERLERİN OLUŞMASI

İbn Haldun, alınan besinlerle karakterlerin şekillenmesi hususunda oldukça ilginç gözlemlerden bahseder. Ona göre, büyük gövdeli ve kuvvetli hayvanların etlerini yiyenlerin ve onların çocuklarının da vücutlarının büyük olduğu gözlenir. Bu durum, sahra ve şehir halkında görülür.

Deve eti ve sütüyle beslenenlerin ahlâklarında bulunan dayanıklılık ve tahammül özelliklerine bu hayvanın etkisi olur. Onların da ağır yük kaldırmak ve güç bakımından, devede olduğu gibi kuvvetli ve dayanıklı olduğu bir gerçektir.

İBN-İ HALDUN'UN 'MUKADDİME'SİNİ NASIL OKUMALIYIZ?

  • 12
  • 14
VERİMLİ TOPRAKLARDA YETİŞEN HUBUBAT VE HAYVANLAR
VERİMLİ TOPRAKLARDA YETİŞEN HUBUBAT VE HAYVANLAR

Ziraat ve hayvancılıkla uğraşanlar ile bu hususta tecrübeli kimselerin gözlemlerini nakleden İbn Haldun, şaşırtıcı ifadeleri aktarır:

"Ziraatle meşgul olanlar ve gözleri ile gören tecrübe sahipleri, deve tezeği ile gübrelenmiş ve terbiye edilmiş olan topraklarda yetişen hububat ile beslenen tavuk ve kaz gibi hayvanların yumurtaları üzerine oturarak, bu yumurtalardan çıkan piliç ve tavukların gövde ve kuvvet bakımından diğer piliç ve tavuklardan üstün olduğunu söylerler. Çok kere yalnız deve fışkısı içine bu yumurtalar konulduğunda son derecede büyük gövdeli piliçler meydana gelir."

  • 13
  • 14
BESİN TÜKETİMİ VÜCUTTAN BELLİ OLUR
BESİN TÜKETİMİ VÜCUTTAN BELLİ OLUR

Fazla besin tüketen insan ve hayvanların, beslenme özellikleri vücutlarında gözükür. Az besin almanın ve perhiz yapmanın ise kendine özgü etkileri bulunur.

Çok yemek, tenlerde kötü artıklara sebep olur. Az yemek ve perhiz yapmak, vücudun aşırı rutubete maruz kalmasını önler. Dolayısıyla az yiyen ve dengeli beslenenlerin hal ve ahlâkları da ölçülü olur.

  • 14
  • 14
AHLAKİ HASTALIKLARIN KÖKENİ
AHLAKİ HASTALIKLARIN KÖKENİ

İbn Haldun'un bize anlattıkları, yaşadığımız çağın fizyolojik ve ahlaki hastalıkların kaynak ve kökenlerini daha belirgin bir hale getirir.

Günümüz insanı, kapitalist ekonomi ve tüketim girdabında boğulmayı sürdürüyor; ahlak, ibadet ve karakteri de buna uygun olarak şekilleniyor.

Derlenmiştir.

Bayram Ali Çetinkaya, İbn Haldun düşüncesinde besin, Sağlık ve Ahlak, Bilim ve Hikmet, 75.Sayı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN