Arama

İbn Haldun'da "Toplum" meselesi

14. yüzyılda yaşayan Kuzey Afrikalı tarihçi ve ilim adamı İbn Haldun, "Mukaddime" (Giriş) adlı eserinde toplum ve devlet meseleleri hakkında çığır açıcı fikirler ortaya koydu. Medeniyetlerin şekillenmesinde çevrenin, kültürün ve ekonomik faktörlerin rolünü vurgulayan döngüsel bir sosyal gelişim teorisine öncülük etti. İbn Haldun, bir toplumun uzun ömürlülüğü için sosyal uyumun önemini asabiyet kavramı ile vurguladı. Düşünceleri, modern devlet yönetimi ve toplumsal dinamik anlayışlarını etkileyerek sosyoloji ve tarih yazımının temelini oluşturdu.

  • 10
  • 10

🔸 İbn Haldun, yönetim açısından da bir sınıflandırma yaparak yasanın önemini vurgular. Bu perspektiften bakıldığında, devletin dayandığı güçlerin yanı sıra etkili bir yönetim anlayışının da devletin sürdürülebilirliği için kritik olduğunu belirtir.

🔸 İbn Haldun, devleti canlı bir organizma gibi görmekte ve onun da insanlar gibi doğup büyüyerek gelişip, sonunda ölümle döngüsüne girdiğini savunmaktadır. İnsan vücudundaki sistematiğin devlette de bulunması gerektiğini öne sürer. Ona göre devlet, bir çalışma düzenine sahip olmalı ve bu düzeni kanunlar aracılığıyla sağlanmalıdır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN