İbn-i Sina ilaçlarını nasıl hazırlardı?
Modern tıbbın kurallarını belirleyen bir İslam alimi olan İbn-i Sina'nın 276 esere imza attığını ve bu eserlerinin, yüzyıllar sonra bile birincil kaynak olarak okutulduğunu biliyor muydunuz? Ya da "Hekimlerin Piri'' olan İbn-i Sina'nın bin yıl önce kaleme aldığı Küçük Tıp Kanunu'nda sağlıkla ilgili önemli öğütlerinin halen geçerliliğini muhafaza ettiğini? Sizler için, İbn-i Sina'nın ilaçlarını nasıl hazırladığını derledik.
İlacın direkt özelliğini görmek için, herhangi bir madde ilave edilmemiş veya ilave bir işlem yapılmaması gerekmektedir. Örneğin su, soğuktur, ısıtılınca sıcaklık kazanır, ancak soğuk bir etkenle işlem yapılırsa, soğuk hale gelir, bademin yumuşak, dengeli bir yapısı vardır, ancak bozulup acılaştığında kuvvetli ısıtıcı bir özelliği vardır.
''Hamamlar en değerli sıhhat âmilleridirler. Aç karnına hamama girmek insanı zayıf düşürür.''
DENENEN İLACIN TESİRİ NASIL ANLAŞILIRDI?
Denenen ilacın etki gücünün hastalık mizacının gücüne denk olması gerekir. Eğer hastalık mizacının soğukluğu, ilacın mizacının sıcaklığı eşdeğer değilse, ilacın etkisi olmaz. İlacın mizacını örenmek için önce o, soğuk mizaçlı insanlarda kullanılır, daha soran yavaş yavaş soğuk mizacı artan hastalarda kullanılır. Bu işlem ilacın kuvvet derecesi ve diğer özellikleri belirlenen kadar devam edebilir.
İlacın etki etme ve faydalarının belirlenmesi gerekir. İlacın alındıktan soran hemen etki etmesi o hastalığı doğrudan iyileştirdiğini, ilk kullanılışını izleyen kullanışlarda aynı etkiyi göstermemesi ilacın etkili olmadığını gösterir. İlaç etkisini doğrudan gösteriyorsa, bu etki ilaç vücuttayken ortaya çıkar eğer ilaç vücuttan atıldıktan sonra etkisini gösteriyorsa, bu etki direnç kazandırmak için verilen bir destek olarak ortaya çıkar ve bu dolaylı etkilidir.
''Kanın zahirî sebebi, normal yemekler, güzel şerbetlerden meydana gelir. Kan fazla sıcak ve soğuk olursa bu normal bir kan değildir.''