Arama

II. Abdülhamid'in inziva mekanı: Ertuğrul Tekke Camii

Osmanlı'nın oldukça zor döneminde tahta geçen Sultan Abdülhamid, otuz üç yıllık hükümdarlığı boyunca tüm zorluklara göğüs gerer ve milletinin başında dimdik ayakta durur. İçeride ve dışarıda gerçekleştirdiği siyasetlerle devleti ayakta tutmasının yanı sıra yaptırdığı şaheserlerle de farkını gösterir. Bu eserlerden biri Ertuğrul Tekke Camii'dir.

🔷 Caminin üst katında yer alan II. Abdülhamid'e ait odaya sultanın haricinde kimse girmez. Burada tefekkür ve ibadet ile vakit geçirir.

🔷 Sultanın bu külliyede devlet işlerini yürüttüğü de görülür. Hafiye teşkilatından gelen bilgileri zaman zaman burada alırken, vezirleri ve misafirleriyle de görüşür. Yine padişah, zaman zaman cuma selamlığına buradan çıkar.

🔎 Hafiye teşkilatı nedir?
II. Abdülhamid'in kurduğu istihbarat teşkilatıdır. Sultan bu teşkilat ile yurdun dört bir yanından bilgiler ediniyordu.

🔍 Cuma selamlığı
Osmanlı Devleti'nde padişahların cuma namazlarına gidiş gelişlerinde halkı selamlamasıdır.

  • 10
  • 13

🔷 Sultan, Ertuğrul Cami'ine geldiği zaman kendisine ayrılan kapıdan camiye girer. İçeriye girdikten sonra caminin alt katında yer alan arz odasında halkı dinler.

🔷 Sonrasında kendisine ayrılan mahfile çıkarak namazını kılar. Namaz sonrası yine aynı kapıdan çıkar ve caminin arkasında yer alan geniş bahçede halkı selamlar.

  • 11
  • 13

Cami, bir suikat girişimine de sahne olur.

🔷 Devlet-i Aliyye'nin içeride ve dışarıda pek çok düşmanı vardır. Devlete zarar vermeye çalışan kimseler, Sultan Abdülhamid'i öldürmek için pek çok suikast girişiminde bulunur. Bu teşebbüslerden biri Ertuğrul Tekke Camii'nde gerçekleştirilmeye çalışılır. Gelen ihbara göre sultan cuma namazına geldiğinde suikast tertiplenmiştir. Fakat alınan önlemler ve suikastın duyulması nedeniyle böyle bir olay gerçekleşmez.

🔷 Sultana yönelik gerçekleşen en büyük suikast girişimi, Ermeni Devrimci Federasyonu'nun Hamidiye Camii önünde gerçekleştirir. Bir atlı arabaya 120 kg patlayıcı yerleştiren bir grup Ermeni, sultanı öldürmek ister. Fakat bombayı patlattıkları sırada sultan her zamanki vaktinin dışında, şeyhülislam ile ettiği sohbet nedeniyle geciktiğinden dolayı bombadan kurtulur.

Sultan Abdülhamid'in "Hamidiye" adını taşıyan hizmetleri

  • 12
  • 13

🔷 Tekke, Osmanlı'nın yönetim merkezi olan Yıldız Sarayı'na yakındır. Altı adet yapılan "Vükela Dairesi" saraya gidip gelen nazırların dinlenmesi için vardır.

🔷 Bu tekkede başka yerlerde bulunmayan bir oda görülür. "Şehzadegan Dairesi" olarak adlandırılan bu odada, padişahın çocukları yani şehzadeler bulunur. Ayrıca bu oadalar, geleceğin padişahlarının güvencesi için ayrı bölümlerde yer alır.

Sultan II. Abdülhamid'i ne kadar tanıyorsun? Soruları bil, kendini test et!

  • 13
  • 13

💠 Yıldız Caddesi ile Barbaros Bulvarı'nda yer alan cami, Beşiktaş'ın pek bilinmeyen tarihi camileri arasında. Yıldız Sarayı ile Hamidiye Camii arasında kaybolan bu tarihi yapı, keşfedenler için tüm güzelliği ile ayakta.

Kanuni'nin süt kardeşi Yahya Efendi ve Külliyesi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN